Saturday, 18 July 2020

ZELJNA ČORBICA Z GRAHOM


Današnji post bo posvečen zelo simple čorbici, ki sem jo izumila po nedavni operaciji križne vezi, da mi ne bi bilo treba predolgo stat ob štedilniku, ko je mož na snemanjih.
Letos januarja sem si namreč strgala križno kolensko vez v bizarni kolesarski nesreči, ko sem 2m pred vhodom na urgenco na poti v dežurno lekarno telebnila na fleku motornega olja. Like a pro. 
Konec junija so me operirali na ljubljanski Ortopedski kliniki, za katero imam samo najlepše besede - v 5 dneh tam sem bila vsak dan bolj hvaležna, da obstaja tako prijazen, predan folk in tako zelo fajn.
Vsak, ki je kdaj operiral ACL, bo vedel povedat, da so bolečine po operaciji kar nekaj časa neznosne. In 'neznosne' je understatement. Boli ko pes, 24/7, vsem protibolečinskim svinjarijam navkljub. Moj čudoviti mož je bil prva dva tedna ves čas z mano, kuhal po mojih navodilih s kavča in dejansko mislim, da je človek v kuhinji bolj talentiran od mene. Samo izkušenj in motivacije ima manj. Vsake toliko časa je zrihtal pa še fast food, kar je bil itak highlight dneva.
Potem pa se je začelo snemanje in jaz sem ostala s praznim želodcem na kavču. In ena od posledic je današnji recept. Videti ni nič posebnega, če bi videli jed na meniju, se zanjo skoraj zagotovo ne bi odločili - ampak dejansko je krasna, relativno lahka in zelo okusna. 
O tem, kako je 2 tedna po operaciji, minuto po odstranitvi šivov, voznik mojega taksija spregledal drugo vozilo in o kalvariji, ki je sledila, pa drugič.


Sestavine:
1 velika čebula
2 stroka česna
1/3 srednje velike zeljne glave (belo zelje)
Olivno olje za popražit
Sol, curry, kumina
Žlička gorčice
Po želji 1 konzerva tune

Čas priprave: 10min

Postopek:
1. Popražimo na male kocke narezano čebulo.
2. Ko postekleni, dodamo na tanko narezano zelje (jaz imamo raje narezano kot naribano) in par minut pražimo
3. Zalijemo s skodelico vode (oz. po občutku, lahko za začetek manj - odvisno, ali imate raje bolj tekoče čorbice ali bolj pottage)
In dodamo začimbe ter gorčico
4. Pajsamo še par minut, do želene gostote. Voila, narjen!

Današnji kuharski namig:
Na pol poti do kuhane jedi sem ugotovila, da bi tuno. Zato sem polovico ponve presula v kozico, po koraku št. 2 dodala vanjo konzervo tune in še kako minutko, dve pražila, preden sem nadaljevala s korakom št. 3.




Dokazni material:

Na prepraženi čebuli prepražimo zelje ... 


... dodamo grah ... 


... zalijemo z vodo, dodamo začimbe in pajsamo. 






No comments:

Post a Comment