Saturday, 4 July 2020

VEGI CURRY S KOKOSOVIM MLEKOM


Priznam. Zasvojena sem z indijsko hrano. Čeprav sem visoko zavihala nos nad njo, ko sem davnega 2006 stopila na indijska tla. En teden nisem skoraj nič jedla, potem pa se je mojim brbončicam zgodil preklop in se me ni dalo več ustavit. 
Če bi lahko, bi vsak dan naročala indijsko hrano pri Maharaji – in prav vedno sem jim pripravljena naredit brezplačno reklamo, ker so top, hrana je odlična, natakarji in dostavljalci iskreno prijazni, vedno grejo na roko z dostavo in sploh jih obožujem. Ampak ker si žal ne morem privoščit, da bi se lahko vsak dan pres***, niti se nisem bogato poročila, kot pravi moj mož, pač delam indijsko sama doma. Obiski kar pohvalijo (zato potem za nagrado dobijo repete vstopnico za naslednjič, pa smo vsi zadovoljni).
Curryji so ena od stvari, ki jih lahko delaš vsak dan in vsakič izpadejo malo drugačni. Jim pa sama zelo rada za 'final touch' dodam kokosovo mleko, ker doda poseben okus. Pa še spominja me na jug Indije, kjer vtaknejo kokos v vsako jed. #yum

(again, kovačeva kobila - videt je bolj za nikamor, ampak okus je top, I promise)

Sestavine:
1 čebula
Za prst ingverja
Zelenjava po želji in občutku (tule notri so čebula, ingver, sladki krompir, korenje, cvetača, grah, stročji fižol, paprika)
Olje / kokosovo maslo
Konzerva kokosovega mleka
Sol, curry, še več curryja in kumina. Pa cimer, koriander (listje), lahko tudi gorčično seme

Čas priprave: 15 minut

Postopek:
1. V ločeni kozici zavremo vodo in damo kuhat riž.
2. Klasika: na olju (ali kokosovem maslu) prepražimo čebulo in ingver
3. Dodamo in prepražimo korenček, čez minutko dodamo še sladek krompir
4. Potem dodamo cvetačo in papriko ter zalijemo z vrelo vodo.
5. V ponvici zagrejemo olje in na njem prepražimo začimbe, da res spustijo okus. Moram priznat, da se pri meni začimbe ne računajo na ščepce, bognedaj, ampak bolj na šefle. Na kile, bi rekla moja mati.
6. V lonec dodamo prepražene začimbe in pustimo curry, da se cmari, pa še rima se.
7. Ko voda povre in je zelenjava kuhana, zlijemo notri kokosovo mleko, pomešamo, pokuhamo še kako minuto in serviramo.

Današnji kuharski namig:
Dve besedi: zmleti arašidi. V kavnem mlinčku na brzino zmeljemo arašide in jih potresemo po curryju. No-ro.

Dokazni material:

Prepražimo čebulo (veliko nje).


Dodamo korenček …


… pa sladki krompir …


… cvetačo …


… in raznobarvno papriko, da je večji žur v loncu.


Zalijemo z vodo in ji dodamo začimbe (kozico z začimbami sem pozabila pofotkat).


Za grande finale izpraznemo v curry celo piksno kokosovega mleka. O njam.



No comments:

Post a Comment