Friday, 16 October 2020

BUČKIN NARASTEK Z JOGURTOM

Bučke obožujem. Vedno jih imam v hladilniku, včasih jih naredim v omleti, včasih narezane popražim za k mesu, včasih jih zbašem v mesne polpete, velikokrat pa pozabim nanje in potem od žalosti vzamejo konec.

Narastek iz bučk sem pogruntala po sili razmer, ko so bučke v hladilniku začele kazati znake vdaje v usodo. In zato, ker sem z operiranim kolenom težko dolgo stala ob štedilniku. Po spominu (recept ni moj, ampak sem ga nekje pobrala - upam, da me neavtorizirani lastnik ne bo za ušesa) in z malo improvizacije (jogurt namesto kisle smetane, dodatek curryja) je uspel top narastek, ki bi bil za odteeeenek boljši, če bi se že enkrat v življenju naučila potrpljenja in bi bučke pustila dovolj dolgo stat, da bi se res dobro odcedile. Mnjah. Pa drugič. Vseeno je bil #njam, tako sveže narejen in topel naravnost iz pečice, kot tudi kasneje, ko se je že ohladil! 




Sestavine:

2 manjši olupljeni bučki
1 velika čebula
2 stroka česna
4-5 jajc
Pol litra navadnega ali grškega jogurta
3 žlice moke
3 žlice pšeničnega zdroba
En dober kos ribanega sira
1 žlička vinskega kamna (lahko tudi običajni pecilni prašek)
Sol, poper, drobnjak, peteršilj, koper, malo mlete rdeče paprike in curryja

Čas priprave: 40min

Postopek:

1. Bučki olupimo, naribamo ali narežemo na čim manjše koščke, posolimo in pustimo počivati par minut, da spustita vodo.

2. V drugi posodi vmes ubijemo jajčka, dodamo začimbe in vinski kamen

3. Dobljeno mešanico dobro premešamo, nato pa dodamo še moko in zdrob ter jogurt in spet dobro premešamo

4. Ko bučki spustita vodo, ju odcedimo in v posodo z narezanima bučkama dodamo še na čim manjše koščke narezano čebulo in česen, nato pa na vrh fliknemo še nariban sir po principu več = več.

5. Zmešamo vsebino obeh posod, doooobro pretenstamo in vse skupaj fliknemo v pekač, zaščiten s peki papirjem (ne vem, navajena sem na ta papir, precej manj pomivanja)

6. Postavimo v vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj in pečemo cca 30 minut. Voila, simpel in dobro ko pasulj!

Današnji kuharski namig:

Če želimo iz narastka narediti mesojedcem prijazno jed, fliknemo notri še na olju na brzino popraženo slanino.

Dokazni material:

Bučki narežemo in pustimo, da se odcedita 


Medtem v drugi posodi zmešamo sestavine 


Premešamo in dodamo zdrob in moko 


Dodamo še jogurt 


Fliknemo notri bučke in premešamo 


Zmes nalijemo v pekač in ga vtaknemo v pečico



No comments:

Post a Comment