Saturday, 10 October 2020

PEČENE BANANE Z MEDOM


Ko je korona spomladi harala po naših življenjih (zapis je še spomladanski, ko sem na veliko in na zalogo kuhala; koroni pa ne mislim posvetiti niti besede več), sem opazila pri ljudeh, pa tudi pri sebi, porast hvaležnosti za stvari, ki jih imamo. Najbolj sem bila hvaležna, da sem bila lahko v samoizolaciji s svojim čudovitim možem, pa da sem se vsak dan neštetokrat slišala s svojimi starši, hvaležna sem bila tudi, da sva imela kar nekaj zaloge hrane in mi ni bilo treba vsak dan skakat po trgovinah – in v luči tega bognedaj da sem karkoli sploh vrgla stran.
In tako so banane, ki so čez noč postale rjave in za nikamor, še par dni sedele na pultu, preden sem pogruntala, da jih lahko pripravim pečene z medom. Dvorni pokuševalec gospod mož je navdušen.


Sestavine:
3 banane
Nekaj žlic masla ali, še boljše, gheeja; lahko pa tudi kokosovega olja
Dve žlici medu
Dve žlici tople vode
Nekaj žlic orehov

Čas priprave: 10 minut

Postopek:
1. V ponvi na majhnem ognju stopimo maslo ali ghee (enkrat objavim recept za domači ghee, noro dobro), ki mu dodamo med.
2. Na mešanici popražimo na koščke narezane banane, čez pa lahko potresemo še malce cimeta (jaz sem pozabila 😀), čez nekaj minut jih obrnemo in popečemo še z druge strani.
3. Banane nadevamo v skodelico, nato pa mešanici medu in masla, ki je ostala v ponvi, prepražimo še orehe – minutko ali dve in jih potresemo čez banane.
4. In to je v bistvu to. Simpel ko pasulj! In oh my, kako dobro!!

Današnji kuharski namig:
Namesto orehov lahko dodamo surove (ali, njami, karamelizirane) mandljeve lističe in/ali stepeno sladko smetano, pa je okus že borderline perverzen.

Dokazni material

Potrebujemo ... 😀


Narežemo banane …



… v ponvi stopimo maslo in med …



… z obeh strani popečemo banane …




… na koncu pa na maslu in medu popražimo še orehe.



  










No comments:

Post a Comment