Friday, 20 November 2020

KARAMELIZIRANA ČEBULA


Prvič sem jo zasledila v hamburgergih Top Chefa – in ja, z veseljem jim vsakič in brezplačno naredim reklamo, ker so to eni najboljših burgerjev v Ljubljani! Edino – fantje, če tole berete – nemogoče vas je dobiti na telefon. Fino za mojo linijo, malo manj fino za vaš bančni račun, ampak predvidevam, da telefonske linije zasedajo ostali navdušenci, tako da prinesejo najino porabo notri. 😊

Potem sva si jo z možem enkrat, ko jih spet nisem mogla dobiti na telefon, zvečer zaželela … obrnila sem cel internet, vrgla par rund stran … in zadnjo sva pomljaskala do čistega.

Zelo preprosta za pripravo, vseeno pa vzame dobre pol ure časa, da postane res karammmelizirana. #njam

 


Sestavine:

Dve veliki čebuli (boljša je rdeča, jaz sem imela žal samo belo)
Pol skodelice balzamičnega kisa
Nekaj velikih žlic melase, rjavega ali kokosovega sladkorja
Sončnično olje
Sol

 

Čas priprave: 5-35 minut

 

Postopek:

1. Na olju (lahko uporabite tudi maslo) popražimo na kolute narezano čebulo.

2. Ko postekleni, jo potresemo s sladkorjem (po občuztku jaz sem dala kar nekaj obilnih žlic) in zalijemo z balzamičnim kisom ter pustimo, da se pajsa.

3. Ko se pajsa cca 30 minut in se zgosti, je pripravljena. Na hitro jo še posolimo, premešamo in serviramo. Simpel ko pasulj!

 

Današnji kuharski namig:

Bom radodarna in bosta kar dva. Najprej: preverjeno lahko čebulo pražiš samo 5 minut, bo enako dobra (jbg, lačna sva bila 😁).
In drugič: Menda lahko balzamični kis nadomestimo tudi z vinskim. Preizkušeno in ne najbolj okusno, toplo odsvetujem.

 

Dokazni material:

Na olju ali maslu popražimo čebulo, da postekleni 


Potresemo s sladkorjem ... 


... in zalijemo z balzamičnim kisom.



No comments:

Post a Comment