Težko bi rekla, kaj je moja najljubša stvar pri Grčiji. Morje, 50 odtenkov modre. Ljudje, 50 odtenkov ljubeznivosti in topline. Pokrajina sama - 50 odtenkov slikovitosti. In hrana! 50 odtenkov čistega gušta - in 50 pita gyrosov na dopust.
Lahko bi živela od pita gyrosov. In lahko bi živela v Grčiji. Če bi se dalo, lahko kar oboje?
Anyway, tzatziki je ena od najbolj znanih grških prilog/solat, za tzatzikijem travmiram še celo leto po dopustu in vse do naslednjega (ki ga letos, šmrc, ni bilo, bo pa zato menda koleno kot novo #FingersCrossed). In ker vsakič z dopusta privlečem na tone začimb, imam seveda tudi tiste za tzatziki. Pa dejmo!
Sestavine:
3 stroki česna
1.5 kumare
1 kozarček gostega jogurta
Žlička alkoholnega kisa
2 žlički olivnega olja
Sol, poper, koper ali mesanica zacimb za tzatziki (yaaaaas!)
Čas priprave: sto let za ožemanje in 5min za mešanje
Postopek:
1. Kumare olupimo, na tenko naribamo in potem sledi najbolj mukotrpen del -
ožemanje kumar na roke. (Če ste tako netalentirani kot jaz in vam ne pade prej
na pamet bližnjica - ožeti kumare S KRPO, blondinka ena, ali pa jih samo posoliti
in pustiti, da se odcedijo).
2. V drugi posodi zmešamo jogurt, kis, olje in začimbe. Fliknemo notri naribane
kumare s česnom.
3. Postavimo za par ur na hladno. Moja požrešna malenkost je zdržala pol ure in
je bilo ODLIČNO, za k praženemu krompirju, po nočitvi v hladilniku pa sva
tekmovala, kdo ga bo lahko dokončal.
Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Vode oz. soka, ki ga dobimo iz kumar, ne
zavržemo, ampak naredimo en super shujševalni napitek. Če pa imate grenke
kumare, menda (nepreverjeno) pomaga talefinta: odrežemo zgornji konček kumare
in z njim krožno 'masiramo' kumaro nekaj minut, pri čemer nastaja bela grenka
pena, ki jo občasno speremo. Tole menda odstrani vso grenkobo. Ampak ne me
linčat, če ni res, sem preplonkala z internetov.
Dokazni material:
Naribane kumare
Odcejenim kumaram dodamo česen
Jogurt zmešamo s kumarami ...
No comments:
Post a Comment