Zelo dolgo nazaj sem kupila svoj prvi avto, roza Toyoto
Yarisa. Rozi, ki je bila že takrat skoraj polnoletna, sem kupila od super
simpatične punce Saše, s katero sva ohranili stike. In potem sem spoznala Boko.
In potem je moj mož Boka začel delat s srbskim kolegom Boro. In potem se je
izkazalo, da je Slovenija ena mala vas (oziroma, kot bi rekla sodelavka Nike,
en velik incest) in da sta Saša in Bora par. In potem smo žurali na njuni
poroki in obujali spomine.
Od poroke je že skoraj eno leto, ko nama ju je končno
ratalo povabit na večerjo (update z 22.3. - obisk se je zgodil več kot mesec dni, preden se nam je korona zagrizla v družabno življenje, takisto tudi blog zapis, ki je šele včeraj prišel na vrsto za objavo). Na meniju je bila česnova juha, čokoladni zrezki in
– evoga – krompir v pečici. Tale krompir ni nič posebnega, je pa fajn, ker
razen nekaj rezanja ni zelo zahteven in se naredi praktično sam od sebe. Na
fotkah se edino malo težko loči sladki krompir in korenje :)
Sestavine:
3 veliki sladki krompirji
6 korenčkov
Rdeča / zelena paprika
2 rdeči čebuli
10 strokov česna
Feta začimbe (če nimate mixa, nič hudega; zmešajte
baziliko, rožmarin, timijan in črni poper, najbolj zavzeti lahko dodate še pikico
zdrobljenega lovorovega lista)
Kar nekaj olivnega olja po občutku (v katerem utopimo
krompir)
Čas priprave: 10 min za rezanje in 35 min v pečici
Postopek:
1. Olupimo krompir in ga narežemo na kockice; manjše, kot
so, hitreje se bo krompir spekel.
Olupimo tudi korenček in ga naseckamo na kolobarje.
Po občutku narežemo še papriko, potem rdečo čebulo
narežemo podolgoma na polovice kolutkov, olupimo česen in ga pustimo v strokih.
2. Vso zelenjavo položimo na pladenj – sama ga prej
obložim s folijo, da je lažje očistit.
3. Zelenjavo solimo (ne se šparat), radodarno zalijemo z olivnim
oljem in potresemo z začimbami, potem pa se do komolcev zakopljemo notri in dobro premešamo.
4. Postavimo v vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj
(lahko tudi več) in pečemo približno 35 minut oziroma dokler se nam ne zazdi,
da je fertik. Vmes enkrat ali dvakrat vzamemo iz pečice in premešamo z lopatko.
5. Nadevamo na krožnik in – simpel ko
pasulj krompir je narejen.
Današnji kuharski namig:
Namesto olivnega olja na sladki krompir in zelenjavo v
pečici noro paše ghee, sploh, če ga naredite doma (imam recept, objavim ob
priliki). Edina slaba stran je, vsaj pri meni, da potem celo stanovanje diši po
gheeju in da sem potem kar naprej lačna.
Dokazni material
Krompir pred utopitvijo v olivnem olju
Krompir po utopitvi (slaba fotka je, pa se niti ne loči krompirja od korenja niti se ne vidi začimb. Meh.)
No comments:
Post a Comment