Moja sestrična v kuhinji dela čudeže. In ker sem imela v
genetski loteriji srečo, je tudi k meni zašlo nekaj teh kuharskih genov - sicer
precej manj kot k njej, ampak ravno zadosti, da se mi zdi fino pisat blog in da
obiski načeloma od naju odidejo zadovoljno siti (razen če je recept v vinu, ki
jim ga vztrajno točiva – ampak to možnost zavračam, je bolje za mojo samopodobo).
Anyway. Moja sestrična v kuhinji dela čudeže. In tako sva
enkrat prišla k njej na 'pivo', nevedoč, da je to očitno koda za štiri-hodni
meni, na katerem so se znašli tudi današnji čokoladni zrezki (pa še polno enih
flambiranih stvari, ampak ne bomo pretiravali, nisem še tako daleč).
In teh zrezkov nisem mogla pozabit. In tako – ker me ima moja
sestrična, ki v kuhinji dela čudeže, vsaj malo rada, je z mano delila
delček tega, kar danes lahko preberete na blogu.
Sestavine:
1 velika rdeča čebula
5 strokov česna
Za prst naribanega ingverja
400g purana
50g temne čokolade
3dl paradižnikove omake
2 feferona
Sol, poper
Olivno olje za prepražit zrezke
Čas priprave: cca 2 uri (od tega samo 10 zraven
štedilnika)
Postopek:
1. Najprej na olivnem olju prepražimo zrezke, po minuto
na vsaki strani, ki jih potem damo počivat na krožnik
2. Na istem olivnem olju prepražimo narezano čebulo – 2-3
minute, da zadiši; dodamo še oba feferona in zrezke položimo nazaj v ponev
3. Zalijemo s paradižnikovo omako in dodamo malo vode, da
so zrezki popolnoma pokriti.
Ko omaka zabrbota, posolimo in popopramo ter dodamo
nariban ingver in stroke celega česna (lahko prerezane na pol, da bolj spustijo
okus).
Mimogrede, po kakšne pol ure je fino vzet feferona iz omake, ker drugače zna bit na koncu preveč pekoča.
4. Pajsamo vsaj eno uro, najraje dve.
5. 15 minut pred koncem dodamo vrstico temne čokolade
(fino je, če je vsaj 70%)
6. Čeprav dolgotrajno, je zares simpel ko pasulj. Razen
na začetku nam ni treba stati ob štedilniku, potem vsake toliko časa samo
pomešamo. Vseeno odsvetujem, da greste vmes za eno uro na sobno kolo ali kaj
podobnega, da se vam vse skupaj ne zažge. Hipotetičen primer, ofkors. (not)
Današnji kuharski namig:
Feferoni bodo bolj spustili okus, če jih seseckate in še
bolj, če dodate tri namesto dveh, ker je okus bolj šarf in kontrast s čokolado
večji; jaz dam samo dva in ju ne seseckam, da ju lahko na neki točki vzamem
ven. Sem že enkrat potem pomotoma ugriznila v celega pa tega ne bi rada
ponovila.
Dokazni material
Popečemo z ene strani ...
... pa še z druge ...
... in damo počivat.
Prepražimo čebulo in feferona (tamle zgoraj na sredini se skrivata) ...
... vrnemo v ponev zrezke ...
... naribano toliko ingverja ...
... in ga fliknemo v omako skupaj s česnom, soljo in poprom.
Vmes narežemo še zelenjavo za prilogo ali solato (nadzemna kolerabica, redkvice in avokado).
... dodamo še črno čokolado ...
... in na koncu so zrezki videti nekako takole.
No comments:
Post a Comment