Saturday, 11 April 2020

KORENČKOVA JUHA S KOKOSOVIM MLEKOM


V življenju še nisem skuhala korenčkove juhe. Nekako me kuhano korenje spominja na socialistične hotele v Prekmurju, kjer so nas po večerni terenski izmeni v jedilnici pričakali žalostni kuhani korenčki brez okusa (nekje v fazonu tiste cvetače, ki sem jo objavila zadnjič).
No, potem pa se je (spet, pred corono, preden kdo skoči v luft) zgodilo, da sva se z možem 'double-bookala' in oba prišla domov vsak s svojo vrečo korenja, ki ga že tako ne pojeva na kile – in sem po sili razmer prišla na idejo korenčkove juhe.
In moram priznati, da sem IMPRESSED! Nad okusom in nad sabo, brez lažne skromnosti, haha. Tole je ena najboljših juh, kar mi jih je kadarkoli uspelo naredit. Čistzares.


Sestavine:
5-6 velikih korenčkov
Polovica sladkega krompirja (ali en običajen krompir)
Konzerva kokosovega mleka
Velika čebula
Za prst ingverja (ofkors)
Nekaj žlic olja
Sol in Madras curry

Čas priprave: 10-15 min

Postopek:
1. Na olivcu za začetek prepražimo čebulo in ingver, narezana na malo večje kose, ker takoalitako mešalnik potem vse zmiksa in je škoda se matrat & kirurško natančno rezat oboje. 
2. Dodamo na večje kose narezan korenček, popražimo, nato čez minutko dodamo še narezan sladki krompir. 
3. Po 2 minutah zalijemo z vodo in takoj dodamo začimbe – sol in (Madras) curry - zares je lahko kakršenkoli curry, tudi Korma curry je v tem primeru top izbira
4. Po cca 10 minutah, ko je zelenjava fino kuhana, dodamo kokosovo mleko, pustimo, da se še kako minutko pokuha in vse skupaj zmiksamo. Simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
Če juho zelo zgostimo ali pa če v štartu bolj na fino narežemo zelenjavo, iz nje lahko naredimo tudi curry omako, ki gre najboljše na basmati riž (v Eurospinu imajo enega takega, da ga lahko ješ kar samega, tolk je dober!). #njam
Aja, pa še to – ne kupovat kokosovega mleka po Mercatorjih pa trgovinah s posebno bio-eko prehrano. V dobrem starem Hoferju je piksna kokosovega mleka malo več kot evro in je zares, zares dobra. (coming from a pro, ki napol živi od kokosovega mleka)

Dokazni material

Potrebujemo toliko korenčka in pol krompirja ... 


Za začetek prepražimo čebulo in ingver. 



Dodamo korenček ... 



... in še sladki (ali navadni) krompir. 



Zalijemo z vodo in dodamo začimbe. 



Dodamo še kokosovo mleko ... 



... in na koncu zmiksamo z ročnim mešalnikom. 




No comments:

Post a Comment