V življenju še nisem skuhala korenčkove juhe. Nekako me kuhano
korenje spominja na socialistične hotele v Prekmurju, kjer so nas po večerni terenski
izmeni v jedilnici pričakali žalostni kuhani korenčki brez okusa (nekje v
fazonu tiste cvetače, ki sem jo objavila zadnjič).
No, potem pa se je (spet, pred corono, preden kdo skoči v luft) zgodilo, da sva se z možem 'double-bookala'
in oba prišla domov vsak s svojo vrečo korenja, ki ga že tako ne pojeva na kile
– in sem po sili razmer prišla na idejo korenčkove juhe.
In moram priznati, da sem IMPRESSED! Nad okusom in nad
sabo, brez lažne skromnosti, haha. Tole je ena najboljših juh, kar mi jih je
kadarkoli uspelo naredit. Čistzares.
Sestavine:
5-6 velikih korenčkov
Polovica sladkega krompirja (ali en običajen krompir)
Konzerva kokosovega mleka
Velika čebula
Za prst ingverja (ofkors)
Nekaj žlic olja
Sol in Madras curry
Čas priprave: 10-15 min
Postopek:
1. Na olivcu za začetek prepražimo čebulo in ingver,
narezana na malo večje kose, ker takoalitako mešalnik potem vse zmiksa in je škoda se matrat & kirurško
natančno rezat oboje.
2. Dodamo na večje kose narezan korenček, popražimo, nato čez minutko dodamo še narezan sladki krompir.
3. Po 2 minutah zalijemo z vodo in takoj dodamo začimbe –
sol in (Madras) curry - zares je lahko kakršenkoli curry, tudi Korma curry je v tem primeru top izbira
4. Po cca 10 minutah, ko je zelenjava fino kuhana, dodamo
kokosovo mleko, pustimo, da se še kako minutko pokuha in vse skupaj zmiksamo. Simpel ko
pasulj!
Današnji kuharski namig:
Če juho zelo zgostimo ali pa če v štartu bolj
na fino narežemo zelenjavo, iz nje lahko naredimo tudi curry omako, ki gre najboljše
na basmati riž (v Eurospinu imajo enega takega, da ga lahko ješ kar samega,
tolk je dober!). #njam
Aja, pa še to – ne kupovat kokosovega mleka po
Mercatorjih pa trgovinah s posebno bio-eko prehrano. V dobrem starem Hoferju je
piksna kokosovega mleka malo več kot evro in je zares, zares dobra. (coming
from a pro, ki napol živi od kokosovega mleka)
Dokazni material
Potrebujemo toliko korenčka in pol krompirja ...
Za začetek prepražimo čebulo in ingver.
Dodamo korenček ...
... in še sladki (ali navadni) krompir.
Zalijemo z vodo in dodamo začimbe.
Dodamo še kokosovo mleko ...
... in na koncu zmiksamo z ročnim mešalnikom.
No comments:
Post a Comment