Dolgo časa nisem znala kuhat. In potem še dolgo časa, ko sem že
nekaj znala, nisem marala kuhat. Spomnim se, ko sem začela živet sama, sem
največkrat jedla špagete in kupljen pesto pa vrečke iz juhe. Potem pa sem
začela delat na kuharskih šovih in, lo-and-behold, odprla se mi je kuharska
čakra.
Še pred kuharskimi šovi pa sem se naučila skuhat pašto s
tuno, ki je bila dolgo časa tudi edina jed, ki sem jo znala naredit. Je pa res,
da sem jo do danes tako izpilila, da je res top. Zame je en tak 'comfort food',
ki je hitro narejen in vedno paše, sploh po kakšni prekrokani noči.
Sestavine:
1 velika čebula
5 strokov česna
Žlička naribanega ingverja
Dve žlici olivnega olja
2/3 velike rdeče paprike
2 korenčka
2 konzervi tune
2 topljena zdenka sirčka
Radodarna žlica gorčice
2 dl paradižnikove omake
Ščepec kumine, ščepec curryja, ščepec timijana, sol
Čas priprave: 15 minut
Postopek:
1. Narežemo čebulo in ingver ter ju prepražimo na olivnem
olju.
Na tej točki damo zavret tudi osoljeno vodo za špagete,
da bodo v sihnru z omako.
2. Dodamo dve konzervi tune (če ni Rio Mare, viham nos)
in pražimo naprej.
3. Dodamo narezan korenček, pražimo kaki dve minuti,
dodamo še narezano papriko in po dveh, treh minutah zalijemo s
paradižnikovo omako, ki ji dodamo vodo po potrebi.
4. Omako še začinimo (s kumino, curryjem, timijanom - kar
vam v bistvu pade na pamet – pri tunini omaki kar težko fališ. Tudi samo
bazilika bi zmagala).
5. Proti koncu dodamo še žlico gorčice in po želji še
dva zdenka sirčka. Simpel ko pasulj!
6. Omaki v ponvi primešamo špagete, temeljito zmešamo, da
noben milimeter ne ostane suh, pustimo minutko, da se prepojijo in postrežemo.
Današnji kuharski namig:
… bo danes v stilu moraliziranja. Menda ni fajn, če je
tuna vsak dan na jedilniku (well, oops), ker so tune mesojede ribice, ki jejo
manjše ribice in se tako v njih sproti nalagajo težke kovine, sploh živo
srebro. Mislim, tako sem vsaj velikokrat že prebrala. Tako da, če imate več
samokontrole kot jaz, je ne jest vsak dan. Tko.
Dokazni material
Narezana čebula in ingver
Prepražena čebula in ingver
Prepražimo še tuno ...
... dodamo korenček ...
... pa rdečo papriko ...
... in zalijemo s paradižnikovo mezgo + vodo.
Po nekaj minutah kuhanja dodamo še česen ...
... gorčico in zdenka sirček.
In narejena omaka je videti približno takole.
No comments:
Post a Comment