Saturday, 4 April 2020

TESTENINE S TUNINO OMAKO


Dolgo časa nisem znala kuhat. In potem še dolgo časa, ko sem že nekaj znala, nisem marala kuhat. Spomnim se, ko sem začela živet sama, sem največkrat jedla špagete in kupljen pesto pa vrečke iz juhe. Potem pa sem začela delat na kuharskih šovih in, lo-and-behold, odprla se mi je kuharska čakra.
Še pred kuharskimi šovi pa sem se naučila skuhat pašto s tuno, ki je bila dolgo časa tudi edina jed, ki sem jo znala naredit. Je pa res, da sem jo do danes tako izpilila, da je res top. Zame je en tak 'comfort food', ki je hitro narejen in vedno paše, sploh po kakšni prekrokani noči.   


Sestavine:
1 velika čebula
5 strokov česna
Žlička naribanega ingverja
Dve žlici olivnega olja
2/3 velike rdeče paprike
2 korenčka
2 konzervi tune
2 topljena zdenka sirčka
Radodarna žlica gorčice
2 dl paradižnikove omake
Ščepec kumine, ščepec curryja, ščepec timijana, sol

Čas priprave: 15 minut

Postopek:
1. Narežemo čebulo in ingver ter ju prepražimo na olivnem olju.
Na tej točki damo zavret tudi osoljeno vodo za špagete, da bodo v sihnru z omako.
2. Dodamo dve konzervi tune (če ni Rio Mare, viham nos) in pražimo naprej.
3. Dodamo narezan korenček, pražimo kaki dve minuti, dodamo še narezano papriko in po  dveh, treh minutah zalijemo s paradižnikovo omako, ki ji dodamo vodo po potrebi.
4. Omako še začinimo (s kumino, curryjem, timijanom - kar vam v bistvu pade na pamet – pri tunini omaki kar težko fališ. Tudi samo bazilika bi zmagala).
5. Proti koncu dodamo še žlico gorčice in po želji še dva zdenka sirčka. Simpel ko pasulj!
6. Omaki v ponvi primešamo špagete, temeljito zmešamo, da noben milimeter ne ostane suh, pustimo minutko, da se prepojijo in postrežemo.

Današnji kuharski namig:
… bo danes v stilu moraliziranja. Menda ni fajn, če je tuna vsak dan na jedilniku (well, oops), ker so tune mesojede ribice, ki jejo manjše ribice in se tako v njih sproti nalagajo težke kovine, sploh živo srebro. Mislim, tako sem vsaj velikokrat že prebrala. Tako da, če imate več samokontrole kot jaz, je ne jest vsak dan. Tko.  

Dokazni material

Narezana čebula in ingver 



Prepražena čebula in ingver



Prepražimo še tuno ...



... dodamo korenček ...  



... pa rdečo papriko ... 



... in zalijemo s paradižnikovo mezgo + vodo. 



Po nekaj minutah kuhanja dodamo še česen ... 



... gorčico in zdenka sirček. 



In narejena omaka je videti približno takole. 



No comments:

Post a Comment