Saturday, 16 May 2020

INDIJSKA RDEČA LEČA


Ko sem bila stara 22 let, sem za pol leta odpotovala v Indijo (in če mi ne bi potekla viza, bi najbrž tam tudi ostala, pa mi hvalabogu JE, zato - naj živi birokracija!!)
In če prej videt nisem mogla ničesar, kar je vsaj malo namigovalo na pikantno, se mi je v Indiji odprl nov kulinarični svet. Ker sem se kuhat naučila šele nekaj let zatem (yes, I am a late bloomer), se indijske kuhe večinoma nisem lotila iz prve roke, ampak s pomočjo originalnih receptov mojih dragih indijskih prijateljev, ki me še danes pridno zalagajo z njimi.
Tole je recept za dal, ki se običajno dela z rumeno lečo (sama imam doma mung dal), meni je najlažje dosegljiva rdeča leča in še najhitreje razpade, pa tudi sicer je recept prilagojen. O dragi Indiji pa več kdaj drugič. 😀


Sestavine:
1 velika skodelica rdeče leče (ni je treba predhodno namočit; medtem ko je mung dal vseeno fino dat počivat v vodo čez noč)
1 čebula
Za prst ingverja
7 strokov česna
1-2 korenčka
Pol rdeče paprike (Indijci bi me najbrž za ušesa, originalno je en paradižnik) 
Sol
Kumina, kurkuma, garam masala, gorčično seme, ščepec curryja
Po možnosti nekaj žlic paradižnikove omake
Olivno olje ali, še bolje, ghee za popražit
Opcijsko tudi nekaj čilijev

Čas priprave: 30min

Postopek: 
1. V en lonec damo v vrelo vodo kuhat osoljeno rdečo lečo
2. Hkrati pristavimo še vodo za riž, s katerim bomo lečo postregli
3. Na gheeju ali olivnem olju v ločeni posodi najprej prepražimo kumino, da zadiši.
4. Na njej nato popražimo čebulo in ingver; dodamo korenček in nato še papriko. Če imate radi spicy, dodajte še feferon (Indijci dajejo zraven kar cele, zaradi slabih izkušenj, zaradi katerih me še ob spominu jezik zapeče, se sama temu izogibam 😀)
5. Dodamo še ostale začimbe, popražimo in dodamo še česen.
6. Medtem je rdeča leča kuhana, odcedimo jo in fliknemo v lonec z zelenjavo, dodamo malo sveže vode, še kak ščepec garam masale in še par minut kuhamo.

Današnji kuharski namig:
Če ste dali zraven kuhat čili in ste potem pomotoma zagrizli vanj, lahko pomagate pregnat ogenj iz ust z jogurtom, navadnim kruhom ali rižem.

Dokazni material

Rdečo lečo damo kuhat v osoljeno vodo.


Na olju prepražimo kumino, dodamo čebulo in ingver …


… nato korenček …


 … in rdečo papriko.



Dodamo še vse ostale začimbe …


… in česen.


Ko je leča kuhana ... 


 … jo odcedimo in jo primešamo zelenjavi v loncu.



No comments:

Post a Comment