Ko sem bila stara 22 let, sem za pol leta odpotovala v
Indijo (in če mi ne bi potekla viza, bi najbrž tam tudi ostala, pa mi hvalabogu
JE, zato - naj živi birokracija!!)
In če prej videt nisem mogla ničesar, kar je vsaj malo
namigovalo na pikantno, se mi je v Indiji odprl nov kulinarični svet. Ker sem
se kuhat naučila šele nekaj let zatem (yes, I am a late bloomer), se indijske
kuhe večinoma nisem lotila iz prve roke, ampak s pomočjo originalnih receptov mojih
dragih indijskih prijateljev, ki me še danes pridno zalagajo z njimi.
Tole je recept za dal, ki se običajno dela z rumeno lečo
(sama imam doma mung dal), meni je najlažje dosegljiva rdeča leča in še najhitreje
razpade, pa tudi sicer je recept prilagojen. O dragi Indiji pa več kdaj drugič. 😀
Sestavine:
1 velika skodelica rdeče leče (ni je treba predhodno
namočit; medtem ko je mung dal vseeno fino dat počivat v vodo čez noč)
1 čebula
Za prst ingverja
7 strokov česna
1-2 korenčka
Pol rdeče paprike (Indijci bi me najbrž za ušesa, originalno je en paradižnik)
Sol
Kumina, kurkuma, garam masala, gorčično seme, ščepec
curryja
Po možnosti nekaj žlic paradižnikove omake
Olivno olje ali, še bolje, ghee za popražit
Opcijsko tudi nekaj čilijev
Čas priprave: 30min
1. V en lonec damo v vrelo vodo kuhat osoljeno rdečo lečo
2. Hkrati pristavimo še vodo za riž, s katerim bomo lečo
postregli
3. Na gheeju ali olivnem olju v ločeni posodi najprej
prepražimo kumino, da zadiši.
4. Na njej nato popražimo čebulo in ingver; dodamo
korenček in nato še papriko. Če imate radi spicy, dodajte še feferon (Indijci
dajejo zraven kar cele, zaradi slabih izkušenj, zaradi katerih me še ob spominu
jezik zapeče, se sama temu izogibam 😀)
5. Dodamo še ostale začimbe, popražimo in dodamo še
česen.
6. Medtem je rdeča leča kuhana, odcedimo jo in fliknemo v
lonec z zelenjavo, dodamo malo sveže vode, še kak ščepec garam masale in še par
minut kuhamo.
Današnji kuharski namig:
Če ste dali zraven kuhat čili in ste potem pomotoma
zagrizli vanj, lahko pomagate pregnat ogenj iz ust z jogurtom, navadnim kruhom
ali rižem.
Dokazni material
Rdečo lečo damo kuhat v osoljeno vodo.
Na olju prepražimo kumino, dodamo čebulo in ingver …
… nato korenček …
Dodamo še vse ostale začimbe …
… in česen.
Ko je leča kuhana ...
No comments:
Post a Comment