Saturday, 23 May 2020

LOSOS Z ZELENJAVO V SOPARNIKU


Ta teden dopoldne je pozvonilo na vratih – in poštar je prinesel veliko škatlo. Kako, če pa nisem nič naročila? Scufam folijo in črko za črko razberem, da se notri skriva kuhalnik na soparo, ki sem ga hrepeneče gledala že nekaj časa, pa si ga raje nisem privoščila, ker mi je korona odnesla službo na televiziji.
In potem se izkaže, da je moj brat, ki že leta živi in ustvarja na Dunaju (kot klasični kitarist in skladatelj, od nedavnega pa tudi univerzitetni profesor na akademiji! #Ponosna), zvohal, da si želim te mašine in mi jo je skrivaj kupil in naročil še dostavo na dom. 
Priznam, potočila sem nekaj solzic! In Nejc si zasluži eno javno zahvalo. Hvala, bratec, ful lepo ... polepšal si mi ne samo dan, ampak kar cel teden! 😊 💖

Za konec pa si pridržujem ekskluzivno pravico, da mu naredim še reklamo:
Na tejle strani lahko pogledate, s čim se ukvarja, pa še link do Eminent duo, ki ga imata s punco Moeko, za pojest luštno japonsko violinistko. In midva sva imela še to srečo, da sta nama igrala tudi na poroki 😁 (pa smo spet pri solzicah ganjenosti, ampak o tem kdaj drugič 😊)


Sestavine:
2 fileja lososa (2x 150g)
Gorčica v tubi
Sol, poper, Lidl grške začimbe za zrezke 
(losos bo fantastičen tudi samo z rožmarinom)
Na trakce narezano korenje
Stročji fižol
Mediteranske začimbe (bazilika, timijan, lahko še česen v prahu)
ČISTO NIČ OLJA (kar je konec koncev tudi namen vsega)

Čas priprave: 20 minut

Postopek:
1. Korenček olupimo in narežemo na kak cm debele trakove, posolimo in potresemo z mediteranskimi začimbami ter položimo v eno nadstropje soparnika
2. Enako naredimo s stročjim fižolom, ki mu odrežemo trde vršičke in zapremo v drugi štuk soparnika.
Ker se ti dve zelenjavi soparita približno 17-20 minut, pokrijemo in štartamo kuhanje, vmes pa pripravimo še lososa.
3. Lososa namažemo s senfom na eni strani, posolimo, natremo s soljo in potresemo z grškimi začimbami iz Lidla za zrezke - nimajo jih vedno na zalogi, samo ob akcijah grških tednov - takrat si jih nakupim za forever and ever, ker so top - sploh na ribah 😂
Ker jih večina zagotovo nima, je losos fantastičen tudi, če ga poleg popra in soli potresemo z rožmarinom in limoninim sokom. 
Zapremo v soparnik za naslednjih cca 10 minut.
4. In to je čisto vsa umetnost. Vse ostalo naredi soparnik!
Simpel ko kuhanje s soparnikom!

Kuharski namig:
Za kuhanje na sopari ne potrebujete soparnika, obstaja mrežica, ki se jo namontira na lonec z vrelo vodo; nekateri pa imajo tak nastavek tudi za ekonom lonec, kar je v bistvu zelo praktično – v spodnjem delu se pripravlja meso, v zgornjem na mrežici pa recimo krompir ali zelenjava na sopari.
Jaz mam pa soparnik, lalalalalaaaaa! 😊

Dokazni material:

Najprej sem v soparnik vtaknila v dve nadstropji obe zelenjavi, ker se dlje soparita.


Losos, pripravljen za soparnik


Po prvih 10 minutah je šel tudi losos v soparnik.


Korenček po obdelavi v soparniku


Stročji fižol po obdelavi v soparniku



1 comment: