Saturday, 2 May 2020

DOMAČA GOBOVA JUHA ali ODA MOJI MAMI


Svoje čudovite kuharske gene sem podedovala od svoje čudovite matere, ki daleč naokrog slovi kot odlična (in najbolj prijazna ever) kuharica.
Moja zlata mama je taka mama, da vedno nafutra vse okoliške otroke, peče pico in palačinke za polovico kampa in me še danes ne spusti domov z obiska brez toliko nakuhane hrane, kot da nas je doma 10 in ne samo midva z možem.
No, in moja ljuba mami je posredno zaslužna tudi za navdih za tale recept. Ker je njena gobova juha najboljša gobova juha na svetu. Brez pretiravanja. In zadnjič je prekosila samo sebe, ko je vanjo fliknila še grah. Priznam, malo sem bila skeptična – ampak potem naslednje tri krožnike juhe tudi muksnila nisem.
In čeprav je moj recept malo drugačen (moja gobova juha pa v najboljšem primeru 'druga najboljša na svetu', proti mami nimam za burek), se je grah tako znašel tudi v današnji gobovi juhici.


Sestavine:
250g gob
3 mali krompirji
2 srednje veliki čebuli
Dve pesti graha
Nekaj žlic olja
Sol, poper, kumina, peteršilj, česen v prahu

Čas priprave: 20 min

Postopek:
1. Na olivnem olju pražimo čebulo, dokler se nam ne začnejo cedit sline.
2. Na prepraženo čebulo dodamo na majhno narezane gobice in jih nekaj minut pražimo.
3. Dodamo še na male kockice narezan krompir, pol minute pražimo in potem vse skupaj zalijemo z vodo.
4. V vodo dodamo dve pesti graha in vse začimbe, sama sem poleg soli in popra tokrat notri zabrisala še kumino, peteršilj in česen v prahu.
5. Kuhamo 10 minut in postrežemo. Simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
… je finta moje mame, ki namesto kisle smetane (kalorije, pa poletje za vogalom, pa korona se pozna, pa to) v juho doda jogurt. Vrhunsko.



Dokazni material:

Prepražimo čebulo …


… nato gobice …


… da postanejo takšne ...


... dodamo še narezan krompir …


Zalijemo z vodo in dodamo grah ... 


… in na koncu še začimbe.



No comments:

Post a Comment