Saturday, 9 May 2020

PREBRANAC


Moj mož je kleni Beograjčan (ki zadnjih nekaj let sicer Ljubljane ne bi zamenjal za nič na svetu, sploh se ga ne da dobit dol s kolesa in še smučat je začel. Fino, ker to pomeni, da je moj ljubi oči, nekdanji učitelj smučanja, potolažen, da je vsaj nekdo v familiji prevzel štafeto. Z bratom sva še kar brezupen primer).
Anyway. Ker je moj mož kleni Beograjčan, je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bom kot prava srbska snajka lotila prebranca in tole je moj prvi poskus. Uspel je čudovito in ko sem navalila na pladenj pečenega prebranca, mi je v mislih odzvanjal stavek iz knjige 'Cica v metroju' (ki jo z očetom zelo ceniva, predvsem zaradi slikovitih prevodov pogovornega 'trash' jezika): »Cica, požrešnica, si opeče prste, goflje pa ne«.


Sestavine:
1 kg surovega fižola
Sol, poper, mleta rdeča paprika, 3 lovorovi listi
2-4 velike čebule
Olje (veliko njega, po občutku)
  
Čas priprave: 'še pa još'. oz. cca 70 minut.
(Fižol najprej čez noč namočimo. Ga 30 min kuhamo, potem zlagamo v pekač in 30 minut pečemo.)

Postopek:
1. Vsaj za 8 ur, najbolje pa čez noč, namočimo fižol (svojega sem utopila za 15 ur). Kar radodarni bodite z vodo, ker je fižol čez noč zelo žejen.
2. Fižol damo kuhat v osoljeno vodo in ga pustimo vreti 20 minut.
3. Ker si radi kompliciramo življenje, ga po 20 minutah odcedimo, mu zamenjamo vodo in ga spet zavremo. Kuhamo še 10 minut.
4. Medtem v ločeni ponvi na obilo olja prepražimo vso čebulo, narezano na tanke kolute.
Pajsamo dobrih 5 minut.
Hkrati vključimo še pečico na 220 stopinj.
5. Čebuli dodamo sol, mleto rdečo papriko in poper.
6. Začnemo z zlaganjem prebranca v keramičen pekač. Najprej naložimo plast čebule, ki diši po obljubi čudovitega prebranca. Potem fliknemo čez plast kuhanega fižola, pa spet plast čebule, fižola itd. Skupaj s fižolom dodajamo v pekač tudi malenkost fižolove vode. Zadnja plast naj bi bila čebula.
7. Ob rob vtaknemo nekaj lovorovih listov in porinemo pekač v vnaprej ogreto pečico za pol urice. Simpel ko pasulj v prebrancu. 

Današnji kuharski namig:
Bo danes literarni. Preberite si Cico v Metroju, avtor Raymond Queneau.
(Prvič delam prebranac, nobenih fint še ne poznam. 5 minut za kulturo torej!)
*Ok, recimo, da je lahko kuharski namig tudi namig za serviranje: serviramo z rezinami mladega sira ali fete, z domačim kruhom ali v družbi rezin glave kislega zelja, ki ga pokapljamo z oljem in potresemo z mleto rdečo papriko. #YumYum

Dokazni material

Damo kuhat fižol …


… in ga skuhamo do nekako takole.


Na milijon olja prepražimo milijon čebule …


… in ji dodamo sol, poper in predvsem – mleto rdečo papriko.


Začnemo z zlaganjem fižola in čebule v pekač.


Takole lepo ga napolnimo do vrha.


Ideja za serviranje. 



No comments:

Post a Comment