Saturday, 13 June 2020

DOMAČ BEL KRUH ali 'MESIM KOT ZAMORC'


Svojega moža že leta maltretiram z 'zdravim kruhom'. In potem je najbolj zadovoljen, ko k nama na obisk pride njegovo dete in lahko cel teden kupujeta bele bagetke in je cel žur v bajti. #MajhneStvari
No, aprila sem preko balkona (samoizolacija pa to) kupila nekaj kil pirine moke od gospoda, ki hrano razvaža okoli (in to drago ko pes). Žal moke prej nisem preverila in zdaj imam precej kil nečesa, kar naj bi bila pirina moka, je približno tudi take barve, teksture pa bolj kot polenta. Kruh iz tega je zmerno do pretežno neuporaben in se v roku enega dneva spremeni v kamen.
Zato si je mož legitimno zaželel belega kruha – in evoga. Običajno ne pečem s kvasom, ampak – naj mu bo, dragemu možu na ljubo.
Samo še opomba – mogoče zato, ker ga ne delam pogosto, ampak – tale recept ni tako simpel kot pasulj. Vsaj, kar se trajanja tiče, ne.


Sestavine:
1 kg bele moke
1 kvas
6-7 dl tople vode
Sol po okusu
Ena žlička sladkorja
2.5 dl olja (vem ja, vem)

Čas priprave: ful. 😁 (zmešamo v 5 minutah + 45 min vzhajanje št. 1 + 20min vzhajanje št. 2 + 20 min vzhajanje št. 3 + peka 35 min)

Postopek:
1. Moko fliknemo v posodo in potem vanjo dodamo vse ostale sestavine.
2. Začnemo mesit ob spremljavi komada mojega profesorja filozofije iz gimnazije, 'delam kot zamorc'. Mesimo, dokler nas ne boli vse živo.
3. Kruh damo počivat v pokrito posodo za 45 minut, da lepo vzhaja.
4. Tak lep vzhajan kruhek razdelimo na tri kose (meni je vedno tako žal, ko ob delitvi spet uplahne) in jih damo počivat še za 20-30 minut.
5. Potem pa iz njih naredimo štruce, fliknemo na pekač, pustimo še 20 minut vzhajat.
6. Vmes zagrejemo pečico na 220 stopinj.
7. Preden štruce vtaknemo v peč, jih še premažemo z vodo in naredimo vanje zareze, da ne bo popokal na vse strani.
8. Pečemo 10 minut na 220 stopinj in še 25 minut na 180 stopinj. In dobimo izjemno rahek puhast kruhek s čudovito njami skorjico.

Današnji kuharski namig:
Da bo kruh bolj mlečen, lahko namesto tople vode dodamo mešanico vode in toplega mleka. Moja mati (ki itak peče tak kruh, da dol padeš - sploh pa sirovke, ki so še od znotraj polnjene s sirom in pri meni vedno povzročijo pomanjkanje samokontrole) pa so me podučili, da bo kruh bolj fin, če med pečenjem v pečico vtaknemo posodico z vodo.

Dokazni material

Sestavine zmešamo v posodi …


… in pustimo, da vzhaja.


Testo razdelimo na tri dele …


… in jih spet pustimo, da vzhajajo.


Naredimo tri štruce …


… in jih pustimo, da vzhajajo (zadnjič). Pred peko prerežemo štruce z nožem.



No comments:

Post a Comment