Vsake toliko časa me prime delat rižoto (v Eurospinu
imajo najboljši basmati riž na svetu!, pa še ful poceni) in potem pridejo na
dan moji kuharski popadki iz obdobja kuharskih šovov. Glede na zapiske na mojem blogu se
mogoče zdi, da so kuharski šovi moja stalnica, v resnici pa sem sodelovala pri dosti več kvizih in zabavnih oddajah, med katerimi najbrž prednjačijo 101 kmetija. In še danes mi je žal, da nisem bolj izkoristila znanja naše mentorice Karoline s Planetove Kmetije,
ki peče najboljši kruh na svetu. Vedno smo vedeli, da bo dober dan, kadar se je
na snemanju prikazala s svojo ocvirkovko … pa še, če je bil kdo tečen, je tisti dan dal mir, ke rje imel polna usta 😁 Fajn cajti so bili to!
Anyway. Kuharski šovi. Takrat sem prvič izvedela za julienne način rezanja. In čeprav je od
takrat minilo več kot 10 let, mi v življenju še ni uspelo zadostit 'julienne'
standardom. Saj pravim, nimam 'osečaja za filing' in vizualna plat jedi mi pač
ne gre. Pa kaj, sem pa dobra po srcu, bi rekla moja mati. In vsake toliko se mi
zdi fino afnat z julienne, ko delam rižoto.
Sestavine:
1 čebula
2 korenčka, narezana na tanke trakove (3cm)
Enako narezana navadna ali nadzemna koleraba
Na trakove narezana paprika
Lahko še druga zelenjava ala stročji fižol, grahek itd.
Olje
Nekaj žlic sezama
2 žlici medu
Kurkuma, curry, kumina, limonina trava, ingver v prahu, kajenski
poper
Kokosovo maslo (nič ne bo narobe, če bo klasično olivno
olje)
Čas priprave: 25 minut
Postopek:
1. V kozici damo ločeno kuhat riž.
2. Na kokosovem maslu ali olivnem olju prepražimo čebulo.
Ingver je tokrat čudežno odsoten. #Pozabila
3. Hkrati v ponev fliknemo korenček in kolerabo ter
prepražimo.
4. Dodamo še papriko, lahko tudi grah, stročji fižol ipd.
in začinimo - lahko kupite že narejene wok začimbe, v današnji recept grejo
najboljše azijske mešanice, jaz sem dala kurkumo, kumino, malo curryja, limonino travo, malo ingverja v prahu in
minimini kajenskega popra).
Pajsamo par kratkih minut, da zelenjava ostane
hrustljava.
5. Ko je riž približno kuhan, večino vode odcedimo in
preostanek zmešamo s praženo zelenjavo v ponvi in pokuhamo še kako minutko,
vmes pa v ločeni ponvici na brzino pripravimo sezam.
6. Vzamemo torej ponvico, v njej raztopimo dve ali tri
velike žlice medu (ki ga razredčimo z enako količino vode), dodamo sezam in 2
minuti pražimo (fino je imet v bližini pokrovko, ker sezam med praženjem rad
skače po celi kuhinji).
7. Rižota se je vmes do konca skuhala, vmešamo sezam in -
voila, simpel ko pasulj rižota s sezamom je fertique!
Današnji kuharski namig:
Eden od kuharskih mojstrov, s katerimi smo delali
kuharske šove, me je podučil, da moraš zelenjavo vedno rezati tako, da imaš
prste roke, s katero držiš zelenjavo, skrite navznoter in se tako namesto po
parkljih porežeš po členkih. Menda gre tako seckanje hitreje in je bolj varno. #NepreverjenaInfo
Dokazni material:
Praženje čebule …
… pa korenja s kolerabo …
… in paprike.
Na medu z vodo prepražimo še sezam in ga potem vmešamo v
rižoto.
No comments:
Post a Comment