Kot otrok sem bila posebna (moji dragi
prijateljici Ema in Špela bi rekli 'fpefl'), zbirčna žvalca, zato sem tudi nad
šparglji dolgo vihala nos. Danes pa od vse hrane na svetu edino svežega
paradižnika ne morem pogoltnit, pa se vsako leto znova trudim, da bi se
navadila – gre v omaki, juhi, na pici – svež pa ni šans.
I have a wandering mind, sem že zašla.
Anyhoo.
Svet špargljev sem pravzaprav odkrila v
hrvaški Istri, kjer sem jih nabirala in najraje pripravljala za dobro jutri z
jajčki, zadnjič pa sem prišla na idejo, da bi jih naredila z rakci. V bistvu
sem totalno improvizirala in sem bila na pol poti do rižote že trdno prepričana,
da bo to polom – potem pa sva krožnike pomazala do zadnjega riževega zrnca. Saj
vem, da samohvala ni za nikamor, ampak celo večerjo sem se zadovoljno trepljala
v stilu 'MATR dobr kuham'!
Sestavine:
1 velika čebula
Za prst ingverja
150g špargljev
250g kozic
Sol, curry, limonina trava
Malo olivca za popražit
1 mlada čebula
1 skodelica riža (za dve osebi)
Čas priprave: 20 min
Postopek:
1. Najprej damo kuhat riž v osoljeno vodo
in ga skuhamo do polovice.
2. V ponvi na olivnem olju prepražimo
narezano čebulo in ingver.
3. Ko je dobro stenstano, dodamo na koščke
narezane rakce (jaz recimo en repek narežem na 3 koščke) in potresemo s
curryjem in limonsko travo.
4. Po cca 4 minutah dodamo še na koščke
narezane šparglje, pražimo še cca 2 minuti in na koncu dodamo narezano mlado
čebulo, ki jo na ognju pustimo še max 1 minuto.
5. Vmes se nam je riž skuhal do polovice,
malo vode odlijemo in vse ostalo fliknemo v ponev z rakci in šparglji, kuhamo
še do konca, da se okusi prepojijo.
Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Limonska trava naj ne bo v prahu, ampak
narezana – je veliko boljša. Tudi limonin sok gre v omakico, jaz sem nanj žal
pozabila, pa se zdaj delam pametno.
Sicer pa, če imamo, lahko na skuhano
rižotko narežemo še svež drobnjak.
Dokazni material:
Najprej prepražimo čebulo in ingver, po
dveh do treh minutah dodamo na koščke narezane repke kozic in jim takoj dodamo
začimbe (curry in limonska trava).
Dodamo šparglje in čez minutko še mlado
čebulo …
Vsebino ponve zmešamo z napol skuhanim
rižem in kuhamo do konca.
No comments:
Post a Comment