Moje prve izkušnje z ekonom loncem so
vezane na hrvaški kamp Mareda, ko sem se kot še zelo mladič nič hudega sluteče
s trebuhom naslonila na ekonom lonec, v katerem se je kuhal krompir. Iiiiiin
štala. Prvič v življenju se mi je naredil mehur in jokala sem ko dež, ko mi ga
je mami prepiknila s šivanko. Fun times.
Nekaj desetletij kasneje me na ta incident
še vedno opominja kak centimeter velik flekec temnejše kože, lekcija pa je bila
tako vzgojna, da si vse do zdaj nisem upala niti pritaknit ekonom lonca.
Zdaj mi je mama dala enega in sem zbrala
pogum, sploh po tem, ko mi je najin kolega Bora (strokovnjak za čorbice, pa za roštilj tudi)
povedal, kako pripravit tako čorbico. Sem pa pred pripravo mamo kar nekajkrat
poklicala. In v resnici se, ko sem ga odpirala (seveda po vseh predpisih),
gledala stran, če slučajno kaj eksplodira. #BetterSafeThanSorry
Sestavine:
200g govejega mesa
200 g svinjskega mesa
Več korenčkov po občutku
1 paprika
1 sladki krompir (ali dva navadna)
Zelenjava po želji (grahek, cvetača itd.)
3 velike čebula
8 strokov česna
Sol, poper, lovorovi listi, mleta rdeča
paprika, ščepec (tokrat res samo ščepec) curryja
Nekaj žlic moke
Čas priprave: 70 minut
Postopek:
1. Najprej na olivnem olju prepražimo 3 narezane velike čebule.
2. Na čebuli nato prepražimo koščke mesa in jim po kakih dveh minutah dodamo začimbe - veliiiiiko mlete rdeče paprike, sol, poper, ščepec curryja, lahko tudi majaron, timijan in kaj podobnega.
3. Usposobimo ekonom lonec in vanj začnemo (po plasteh, vsaj tako me je naučil Bora) zlagati plast mesa, plast zelenjave, plast mesa, plast zelenjave in tako naprej, dokle rne zmanjka vsega.
4. Zalijemo z vodo, dodamo še lovorove liste, zapremo in pustimo, da se pajsa. Jaz sem pustila kar eno uro.
4. Srbska snajka v meni ne da miru, zato za
grande finale čorbico obogatimo z zapržko iz mlete rdeče paprike in nekaj žlic moke. V
ponvi torej zagrejemo olivno olje, nanj fliknemo nekaj radodarnih žlic mlete
rdeče (sladke) paprike, dodamo dve žlici moke in kako minutko pražimo.
Zamešamo v čorbico in postrežemo. Simpel ko
pasulj!
Dokazni material:
Na čebuli prepražimo meso …
… dokler ni približno takšnole.
Dodamo še začimbe.
Zbašemo ga v ekonom lonec po plasteh: meso
/ zelenjava / meso / itd.
Čorbico zalijemo z dovolj vode in jo damo
kuhat.
No comments:
Post a Comment