Saturday, 19 September 2020

PASULJ (VEGI)


S pasuljem nisva ravno od vedno na ti. Čeprav ga imamo zelo radi, ga začuda zelo redko jemo … pravzaprav sem ga prvič naredila par let nazaj v Beogradu za moževega sina – and it was a success! Sicer precej zbirčni prestolonaslednik je pomljaskal cel krožnik in še repete. #Phew!
Periodično sicer pozabljam na pasulj, zadnje čase pa cele dneve maštam, kaj bova dobrega skuhala. Pa je prišel spet na vrsto.
Sicer je vedno bolj 'zares', če štartate z nule in uporabite surov fižol namesto konzerviranega. Jaz grem včasih 'from scratch', včasih pa goljufam in hvatam krivine - odvisno od razpoložljivosti sestavin in lastnih energetskih zalog ;))
Tokratna verzija je vegi, mož pa nič manj navdušen! In tale pasulj je – RES simpel ko pasulj 😁


Sestavine:
2 konzervi rdečega fižola
1 velika čebula
3 stroki česna
Zmleta rdeča paprika (2 žlički + 2 žlički za zapržko), kumina (2 žlički) , sol po okusu
Nekaj žlic moke (sama sem uporabila pirino)
Rezina masla
Žlica olja (sončnično ali olivno)

Čas priprave: 30 min

Postopek:
1. Če boste delali iz surovega fižola, ga čez noč namočite in vodo zjutraj zavrzite.
2. V ponvi na olju prepražimo naseckano čebulo in po nekaj minutah, ko lepo porumeni, (ok, mesojedci najprej na tej točki lahko še dodate meso, narezana slanina ali rebrca grejo fantastično v pasulj), dodamo fižol in zalijemo z vodo, da ga dodobra pokrije.
3. Čez 5 minut dodamo še na koščke narezan česen, nato pa še kumino, rdečo papriko in sol.
4. Čorbico pustimo, da se do nadaljnjega pajsa na ognju in v ločeni kozici pripravimo 'zapržko' (mnja, nimam pojma, kako se ji reče po slovensko).
5. V kozici raztopimo radodarno rezino masla in na njem prepražimo zmleto rdečo papriko, da zadiši, dodamo še približno dve žlici moke in pustimo, da se zgosti.
6. Ko je pasulj kuhan, vanj fliknemo zapržko … simpel ko pasulj! Pa dober tek, tole je NORO dobro!

Današnji kuharski namig:
Če se greste surov fižol, ga najprej namočite čez noč – in vsi fižolčki, ki priplavajo na vrh, so za stran.

Dokazni material

Prepražimo čebulo …


… dodamo fižol in zalijemo z vodo.


Dodamo še narezan česen …


… nato še začimbe (mleto rdečo papriko, kumino, sol) in pustimo, da se cmari.


V kozici (zdaj šele vidim, kako je neugledna, jao meni) raztopimo maslo …


… in na njem prepražimo mleto rdečo papriko …


… pa še moko …


… dokler zapržka ni videti nekako takole.


Vsebino kozice stresemo v lonec in, voila, simpel ko pasulj je ready!



No comments:

Post a Comment