S pasuljem nisva ravno od vedno na ti. Čeprav ga imamo
zelo radi, ga začuda zelo redko jemo … pravzaprav sem ga prvič naredila par let
nazaj v Beogradu za moževega sina – and it was a success! Sicer precej zbirčni
prestolonaslednik je pomljaskal cel krožnik in še repete. #Phew!
Periodično sicer pozabljam na pasulj, zadnje čase pa cele dneve maštam, kaj bova dobrega skuhala. Pa je prišel spet
na vrsto.
Sicer je vedno bolj 'zares', če štartate z nule in
uporabite surov fižol namesto konzerviranega. Jaz grem včasih 'from scratch',
včasih pa goljufam in hvatam krivine - odvisno od razpoložljivosti sestavin in
lastnih energetskih zalog ;))
Tokratna verzija je vegi, mož pa nič manj navdušen! In
tale pasulj je – RES simpel ko pasulj 😁
Sestavine:
2 konzervi rdečega fižola
1 velika čebula
3 stroki česna
Zmleta rdeča paprika (2 žlički + 2 žlički za zapržko),
kumina (2 žlički) , sol po okusu
Nekaj žlic moke (sama sem uporabila pirino)
Rezina masla
Žlica olja (sončnično ali olivno)
Čas priprave: 30 min
Postopek:
1. Če boste delali iz surovega fižola, ga čez noč namočite
in vodo zjutraj zavrzite.
2. V ponvi na olju prepražimo naseckano čebulo in po nekaj
minutah, ko lepo porumeni, (ok, mesojedci najprej na tej točki lahko še dodate
meso, narezana slanina ali rebrca grejo fantastično v pasulj), dodamo fižol in
zalijemo z vodo, da ga dodobra pokrije.
3. Čez 5 minut dodamo še na koščke narezan česen, nato pa
še kumino, rdečo papriko in sol.
4. Čorbico pustimo, da se do nadaljnjega pajsa na ognju
in v ločeni kozici pripravimo 'zapržko' (mnja, nimam pojma, kako se ji reče po
slovensko).
5. V kozici raztopimo radodarno rezino masla in na njem
prepražimo zmleto rdečo papriko, da zadiši, dodamo še približno dve žlici moke
in pustimo, da se zgosti.
6. Ko je pasulj kuhan, vanj fliknemo zapržko … simpel ko
pasulj! Pa dober tek, tole je NORO dobro!
Današnji kuharski namig:
Če se greste surov fižol, ga najprej namočite čez noč –
in vsi fižolčki, ki priplavajo na vrh, so za stran.
Dokazni material
Prepražimo čebulo …
… dodamo fižol in zalijemo z vodo.
Dodamo še narezan česen …
… nato še začimbe (mleto rdečo papriko, kumino, sol) in
pustimo, da se cmari.
V kozici (zdaj šele vidim, kako je neugledna, jao meni)
raztopimo maslo …
… in na njem prepražimo mleto rdečo papriko …
… pa še moko …
… dokler zapržka ni videti nekako takole.
Vsebino kozice stresemo v lonec in, voila, simpel ko
pasulj je ready!
No comments:
Post a Comment