Saturday, 5 September 2020

ŠPAGETI CARBONANJA

Že od malega obožujem Carbonara špagete, moja mati jih je delala s Poli salamo in oh-my-god, ni boljšega. (ja, vem in se delam, da ne, ker - krempeljčki in kljunčki, ampak sirovka s Poli salamo je zame še vedno vrhunec kulinarike. Ampak to sem najbrž kje že napisala.)
Anyway, carbonare se sicer precej redko lotim – zunaj jih že kdaj pa kdaj naročim, doma se jih pa kar ne spravim delat. Mogoče zato, ker so kar kalorična bomba, pa nobena zelenjava jih niti od blizu ne pogleda … So pa zato bolj pogosto na sporedu ob obiskih prestolonaslednika, ki je, tako kot jaz, veliki fen pašte.
Današnja carbonara je malce bolj na hojladri, zato sem jo poimenovala CarbonAnja. Že vnaprej se moram spovedat: GREŠILA SEM. Po originalnem receptu grejo razžvrkljani rumenjaki naravnost na kuhano pašto, ampak meni ta ideja res ne gre. No can do. Zato, preden me kdo linča, imam dober izgovor – če omako vnaprej pokuhamo, jo lahko tudi znova pogrejemo in je bolj varna za pojest. #Win


Sestavine:
3-4 rumenjaki (jaz sem dala 4, ker imam domača jajčka, ki so precej majhna)
Domača salama po občutku (recimo Hoferjeva Zimska salama je top)
Nariban sir (nisem imela parmezana, tokrat je trapist) – spet po občutku
Sol, poper, peteršilj, ščepec curryja (ne morem brez)
1dl smetane za kuhanje (lahko tudi samo žlico do dve)
1 dl mleka
Žličko do dve gorčice v tubi
Olivno olje za popražit

Čas priprave: 20 min

Postopek:
0. Damo kuhat testenine 😁 
1. Narežemo klobaso (salamo, slanino, kare, zašinek – karkoli v bistvu). Zagrejemo olivno olje v ponvi in popražimo na koščke narezano klobasico – nekaj minutk. Potem olje, ki ostane, odlijemo, da ne bo premastno.
2. Vmes v posodico ločimo samo rumenjake, dodamo polovico mleka (lahko tudi na tej točki že smetano za kuhanje, jaz jo raje dam kasneje naravnost v ponev).
V zmes dodamo še začimbe – malo soli (odvisno, kako slana je klobasica), poper, peteršilj in čisto malo curryja (ne me linčat, vem, da curry nima kaj počet v Carbonari, v CarbonAnji pa – ker mi brez curryja živeti ni. Tko. Moja pašta, moja pravila. 😁)
3. V posodico dodamo še nariban sir, optimalen je parmezan, ki ga bom imela v hladilniku, ko bom velika. Za zdaj bo pač katerikoli sir ok.
4. V klobasico, ki že čudovito diši, zlijemo smetano za kuhanje (če je nismo stresli že v posodo v posodico z rumenjaki – nobene škode), potem pa takoj počasi začnemo dodajat mešanico iz skodelice in vmes ves čas mešamo.
5. Dodamo še drugo polovico mleka, eno šprico gorčice (toliko, da naredi tuba 'špric'), mešamo še cca 2 minutki – zmešamo s testeninami in voila, simpel ko pasulj KvaziKarbonara je narejena! #mnjam

Današnji kuharski namig:
Omako lahko obogatimo z zelenjavo, meni najbolj zraven paše kak grah ali por, pa tudi česen se fino poveže z okusi. Itak je vseeno, saj ni prava carbonara. 😊
Mogoče samo še to: zmes z rumenjaki dodajamo počasi zato, da ne bi zakrknili in bi se naredile kepice. Ker to potem res ni seksi.

Dokazni material:

Rumenjaki, mleko, začimbe …


… in še sir. 

Popražimo salamo na olju …


 … zmešamo s smetano za kuhanje …


… in začnemo dodajati maso iz skodelice z rumenjaki.




No comments:

Post a Comment