Saturday, 29 February 2020

PAŠTA S HLADNO GUACAMOLE OMAKO


Z avokadom sem prvič prišla v stik v osnovni šoli (šepaše let nazaj) pri prijateljici doma, kjer je njena hipi mama vsakič privlekla na plano nekaj eksotičnega in tako se je enkrat na sendviču pojavil tudi avokado. Takrat ga nisem štekala – narezanega na kruh namesto masla, posoljenega pa še na drobno narezan česen čez. Alahkoprosimne, je rekla 10-letna mini-me.
Šepašelet kasnej pa sem prišla na okus in prepričala še na začetku do eksotičnih stvari zadržanega moža. In zdaj avokado tlačim v solate, pašte, sendviče, ali pa pajsnem samo kot brzinski prigrizek (radodarna rezina sira in radodarna rezina avokada).  


Sestavine:
1 zrel avokado
1/2 mini rdeče čebule
1-2 stroka česna
3 žlice hladno stiskanega olivnega olja
Sol, poper
Po želji kajenski poper
Sok polovice limone
1-2dl jogurta ali kefirja
Testenine po želji

Čas priprave: 10 min

Postopek:
1. Najprej damo v krop kuhat testenine po želji in ne pozabimo nanje, da ne postanejo very-much-not-aldente in potem niso za nikamor.
2. V visoko posodo (zaradi paličnega mešalnika, da potem ne posvinjamo cele kuhinje) damo koščke avokada, zelo na široko narezano čebulo (2x podolgem in 2x počez), na pol prerezan česen, začuda nič ingverja, sok polovice limone, tri žlice olivnega olja (lahko še kako ekstra), dodamo še kefir in limonin sok.
3. Vzamemo mikser, ga par minut pustimo, da opravlja svoje, dokler tekstura ni čisto gladka in fino kremasta.
4. Vmes smo odcedili testenine, ki jih vrnemo v lonec in nanje stresemo hladno guacamole omako. Doooobro premešamo in postrežemo.
Simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
… je v bistvu bolj vrtnarski. Če koščico avokada namočimo do polovice za par tednov v vodo (eni pravijo, da jo je treba napičit na zobotrebce, jaz jo pač samo potunkam v espresso skodelico do cca polovice ali malo čez) in počakamo, da začne pokat, nato pa jo preselimo v lonček z vlažno zemljo. In zraste čudovita rastlinica, relativno nezahtevna, samo zelo žejna.  

Dokazni material


Tele sestavine zmečemo v visoko posodo in zmiksamo. Simpel ko pasulj!



No comments:

Post a Comment