Saturday, 15 August 2020

MESNE IN VEGI TORTILJE


Tortilje so še ena v nizu jedi, s katerimi lahko zelo uspešno na foro vržeš otroke, ki ne marajo zelenjave. Pa še otroci jih lahko pomagajo zavijat in je cel žur. 
Sama običajno delam maso za tortilje v dveh ponvah, v eni mesno in v drugi vegetarijansko verzijo - za mojo čudovito vegi mati, ki si po letih kuhanja za nas zasluži, da kdaj tudi njej kdo kaj dobrega skuha.
Tudi tale recept je vegi-friendly: za vegi verzijo samo preskočite mesni korak in dodajte več zelenjave.


Sestavine:
500g mletega mesa
1-2 papriki (kakršnikoli)
2 korenčka
1 velika čebula
1cm ingverja 😉
300g rdečega fižola
1dl paradižnikove omake
Začimbe: sol, poper, kajenski poper, rdeča paprika, čili, kumina, koriander (vsega po en ščepec)
Tortilje (kupljene)
Sir za posip

Čas priprave: 30 min

Postopek:
1. Na olju prepražimo čebulo in ingver, nato prepražimo mleto meso.
2. Dodamo korenček, popražimo in dodamo še rdečo papriko.
3. V maso fliknemo še rdeči fižol, zalijemo s paradižnikovo omako, vse začimbe in vodo po potrebi.
4. Kuhamo – do nadaljnjega. Čisto ok je, če kuhamo 15 minut, sama pa najraje pustim vsaj kako urico, da se meso res topi v ustih. Toda če je namen tortilj, da otrok poje zakamuflirano zelenjavo, grejo vsi vitamini v eni uri že zdavnaj čao, tako da v tem primeru raje 15 minut kot ura.
5. V ponvi pogrejemo tortiljo iz obeh strani in jo nadevamo z maso, posujemo še z malo sira, dodamo zeleno solato, zavijemo – in Simpel ko pasulj tortilje so narejene!

Današnji kuharski namig:
Tortilje bodo še boljše, če jih po tem, ko jih nadevamo (v tem primeru spustimo solato), zbašemo v pekač, posujemo s sirom in jih v pečici gratiniramo. Jaz sem na žalost vedno preveč požrešna in ta ekstra korak prehitim.

Dokazni material

Popražimo čebulo in ingver …



… dodamo meso …


… korenček …


… pa še papriko.


Fliknemo notri še fižol …


… in zalijemo s paradižnikovo omako z vodo, dodamo začimbe in pustimo, da se paca.


V na ponvi popečeno tortiljo nadevamo maso in posujemo s sirom, lahko dodamo še solato.



No comments:

Post a Comment