Šepajoš let nazaj sem kot mladič potovala
po Indiji in že takrat sem se zatreskala v zvezno državo Kerala, kjer rastejo
palme, kjer je najvišja pismenost v Indiji, kjer ženske dejansko imajo nekaj
pravic in kamor je postavljeno tudi dogajanje romana The God of Small Things
oziroma Bog majhnih stvari pisateljice Arundhati Roy (ki je gladko za svoj prvi
roman iz prve prejela Bookerja).
In tam na jugu Indije sem se zatreskala ne
samo v ljudi, kulturo in čudovite pejsaže, pač pa tudi v kokosovo mleko. And the rest is
history, pravijo.
Sestavine:
225g kozic
1 konzerva kokosovega mleka
1 čebula
Za prst ingverja
2 korenčka
4 mlade čebule
Sol, curry, kumina, kurkuma + malo
žafranike za riž
Olivno olje za popražit
Ena skodelica riža
Čas priprave: 20 minut
Postopek:
1. Najprej damo vret osoljeno vodo za riž
2. Na olivnem olju popražimo naseckano
čebulo in ingver, da zadiši
3. Takoj dodamo še trio curry + kumina +
kurkuma in začimbe popražimo.
4. Dodamo na koščke narezane repke kozic in
pražimo 3-4 minute.
5. Dodamo narezan korenček, pražimo še cca
dve minuti, preden fliknemo notri še beli oz. spodnji del mlade čebule.
6. Vmes smo riž skuhali do polovice. Vso preostalo vodo odlijemo in riž dodamo v ponev k omaki.
7. Dodamo še naseckane repke mlade čebule.
8. Takoj zatem utopimo rižoto v kokosovem mleku in na velikem ognju kuhamo do konca.
Ves ta čas mešamo, da se rižota 'suši', ampak
da se nam ne zažge.
Mimogrede: veliko bolj seksi za fotke bi bilo, če bi riž kuhala posebej. Ampak potem preprosto ni tako
dober, kot če se kuha v kokosovem mleku. Simpel ko pasulj. 😁
Današnji kuharski namig:
V vodo, v kateri se kuha riž, dodamo
žafraniko, ki sicer blaznega okusa nima, da pa rižu čudovito rumeno barvo. Pa
še malo bolj fensi se sliši, ko gostom postrežeš riž z žafraniko 😉 (vse je v
PRju, vam povem).
Ker sem dobre volje, dodajam gratis še
literarni namig – preberite si knjigo Bog majhnih stvari. Kot neuničljivi knjižni molj, ki gre prej od doma brez telefona kot brez kindla, lahko gladko rečem, da boljše
knjige še nisem prebrala. In se vsako leto znova vračam k njej.
Dokazni material:
Na prepraženi čebuli & ingverju popražimo rakce in začimbe.
Dodamo korenček …
V ponev primešamo do polovice skuhan riž …
... dodamo še vršičke mlade čebule ...
... in rižoto utopimo v kokosovem mleku.
No comments:
Post a Comment