Saturday, 1 August 2020

RIŽOTA S KOZICAMI V KOKOSOVEM MLEKU


Šepajoš let nazaj sem kot mladič potovala po Indiji in že takrat sem se zatreskala v zvezno državo Kerala, kjer rastejo palme, kjer je najvišja pismenost v Indiji, kjer ženske dejansko imajo nekaj pravic in kamor je postavljeno tudi dogajanje romana The God of Small Things oziroma Bog majhnih stvari pisateljice Arundhati Roy (ki je gladko za svoj prvi roman iz prve prejela Bookerja).
In tam na jugu Indije sem se zatreskala ne samo v ljudi, kulturo in čudovite pejsaže, pač pa tudi v kokosovo mleko. And the rest is history, pravijo.


Sestavine:
225g kozic
1 konzerva kokosovega mleka
1 čebula
Za prst ingverja
2 korenčka
4 mlade čebule
Sol, curry, kumina, kurkuma + malo žafranike za riž
Olivno olje za popražit
Ena skodelica riža

Čas priprave: 20 minut

Postopek:
1. Najprej damo vret osoljeno vodo za riž
2. Na olivnem olju popražimo naseckano čebulo in ingver, da zadiši
3. Takoj dodamo še trio curry + kumina + kurkuma in začimbe popražimo.
4. Dodamo na koščke narezane repke kozic in pražimo 3-4 minute.
5. Dodamo narezan korenček, pražimo še cca dve minuti, preden fliknemo notri še beli oz. spodnji del mlade čebule.
6. Vmes smo riž skuhali do polovice. Vso preostalo vodo odlijemo in riž dodamo v ponev k omaki.
7. Dodamo še naseckane repke mlade čebule.
8. Takoj zatem utopimo rižoto v kokosovem mleku in na velikem ognju kuhamo do konca.
Ves ta čas mešamo, da se rižota 'suši', ampak da se nam ne zažge.

Mimogrede: veliko bolj seksi za fotke bi bilo, če bi riž kuhala posebej. Ampak potem preprosto ni tako dober, kot če se kuha v kokosovem mleku. Simpel ko pasulj. 😁

Današnji kuharski namig:
V vodo, v kateri se kuha riž, dodamo žafraniko, ki sicer blaznega okusa nima, da pa rižu čudovito rumeno barvo. Pa še malo bolj fensi se sliši, ko gostom postrežeš riž z žafraniko 😉 (vse je v PRju, vam povem).
Ker sem dobre volje, dodajam gratis še literarni namig – preberite si knjigo Bog majhnih stvari. Kot neuničljivi knjižni molj, ki gre prej od doma brez telefona kot brez kindla, lahko gladko rečem, da boljše knjige še nisem prebrala. In se vsako leto znova vračam k njej. 

Dokazni material:

Na prepraženi čebuli & ingverju popražimo rakce in začimbe.


Dodamo korenček …


 … in spodnji del mlade čebule.


V ponev primešamo do polovice skuhan riž …


... dodamo še vršičke mlade čebule ... 


... in rižoto utopimo v kokosovem mleku.





No comments:

Post a Comment