Naslednji zapis je živ dokaz, da tudi slepa kura zrno
najde - pa pri tem ne mislim samo na to, da mi je kozmos ali kdorkoli pač na pot poslal mojega ljubega moža. Slepa kura se lahko nauči tudi kuhat.
Mislim, da je bila prva stvar, ki sem jo v življenju
skuhala, juha iz vrečke. Gobova. in potem sem vse skupaj dvignila na naslednji
kulinarični nivo in iz juhe iz vrečke s pol manj vode naredila gobovo omako. Blazno
sem bila ponosna nase. Mula. Takrat sem imela poleg tega še fiksno idejo, da je
treba skuhane špagete takoj fliknit pod mrzlo vodo, da se ne sprimejo.
In potem sem enkrat imela nek zmenek in sem hotela nanj
naredit vtis, pa sem se spravila kuhat. Revež je dobil servirano famozno gobovo
omako iz vrečke na ledeno mrzlih špagetih (res pa niso bili sprijeti 😉) No, ni dolgo trajalo,
ne zveza ne kuharske bližnjice.
Še dobro, da sem se potem zares naučila dobro kuhat in da
moža nisem skušala zapecat na poceni kuharske finte.
Sestavine:
400g gob
Eno pest graha
1 velika čebula
5 strokov česna
Kumina, česen v prahu, peteršilj, gorčično seme zmleto,
ščepec muškatnega oreščka
2dl belega vina (pri meni so blii ostanki Sivega Pinota)
Olivno olje za čebulo
Žlica (raje ne več) smetane za kuhanje ali dva zdenka sirčka
Radodarna žlica gorčice
Čas priprave: 25 min
Postopek:
1. (Najprej samo kuhat vodo za pašto). Narežemo čebulo in
jo prepražimo na olivnem olju.
2. Na čebuli potem nekaj minut pražimo gobice in dodamo
še pest graha, zalijemo z belim vinom in dodamo začimbe (po želji, meni so
danes padle v lonec kumina – as usual, česen v prahu, zmleto gorčično seme in
ščepec (tule pa res ščepec) muškatnega oreščka.
3. Po cca 5 minutah dodamo še žlico smetane za kuhanje
(ali pa dva zdenka sirčka) in naseckan česen.
4. Kuhamo še par minut in simpel ko pasulj gobova omaka z
belim vinom je ready za na krožnik!
Današnji kuharski namig:
Gob se baje ne sme
pogrevat. Ampak jaz dolgo časa tega nisem vedela in jih že celo življenje
pogrevam še ene 2 dni kasneje, pa mi nikoli ni bilo nič. Ok, zdaj prav slišim prjatle, kako se hahljajo v stilu 'oh that explains A LOT!!'. Kakšne so pa vaše izkušnje s pogrevanjem gob?
Dokazni material:
Prepražimo čebulo …
… pa gobe …
Dodamo grah …
… zalijemo z belim vinom in dodamo začimbe.
V ponev za grande finale dodamo še smetano za kuhanje in dodamo česen.
No comments:
Post a Comment