Tuesday, 11 February 2020

CVETAČA S SIROM IN TUNO


Cvetača, po domače karfjola, je eno mojih najljubših živil ever. Že kot otroci smo oboževali popečeno na maslu in prelito z drobtinicami (ampak to je druga zgodba, drug recept in drug prehranski režim), sicer pa je cvetača super v raznih curryjih, pa juhah, sploh pa mi je všeč takole samostojna, kuhana in potresena s sirom. Če se vam da, jo lahko tudi gratinirate, tole je le hitrejša in krajša verzija.
Moj mož se nad karfjolo sicer zmrduje - štekam, najbrž ga spominja na tisto kuhano stiroporasto cvetačo brez okusa, ki se je na krožniku pojavila v družbi brokolija in na krogce naribanega, nafriziranega korenja (mišunga, s katero so nas matrali v vrtcih, pa tudi v podeželskih socialističnih hotelih, kjer smo spali med nekaj-mesečnimi snemanji šovov). No, ta cvetača nima veze z današnjim receptom in je, obljubim, reeeeees okusna.


Sestavine:
Polovica cvetače, narezane na koščke
Ena konzerva tune (meni je najljubša Rio Mare v oljčnem olju)
Naribana gauda ali nadrobljen mladi beli sir
Sol
Curry

Čas priprave: 15 min

Postopek:
1. V hladno vodo narežemo cvetačo in jo damo kuhat, vodo še posolimo in dodamo curry, kolikor ga želimo (jaz napol živim od curryja, zato ga dam vsaj dve žlici, bolj normalni ljudje ga dajo špepec ali dva).
Če vam curry ne paše, bo cvetača super tudi samo soljena in z malo peteršilja ali kumine.
2. Ko je po cca 10 minutah cvetača kuhana, jo odcedimo, hitro fliknemo na krožnik in potresemo s sirom, da se ta lepo raztopi.
3. Dodamo še tuno in, evo, simpel ko pasulj, narjen!

Današnji kuharski namig:
Najbolje je kupit kar celo cvetačo, bo dlje ostala sveža v hladilniku – polovico si jo potem naredimo za zdravo večerjo, polovico pa pripravimo za službo naslednji dan, spakiramo v tupperware, prenočimo v hladilniku in naslednji dan pomalicamo v službi. Samo ne pozabit – kuhana cvetača ima lahko še kar neprijeten vonj, sploh sredi nagužvane pisarne.
Sicer pa, če pazite na kalorije, se splača vzet tuno v lastnem soku, mene je zadnjič skoraj kap, ko sem ugotovila, da jih ima ta v oljčnem olju 4x več! Ampak klinc, okus je pa boljši. :)

Dokazni material ...
... danes manjka, ker obstaja samo ena fotka cvetače, ki se kuha v vodi. Brezveze.  


No comments:

Post a Comment