Saturday, 15 February 2020

GRAHOVA JUHA


Zadnje čase se me drži čudna karma in ravno, ko sem prišla k sebi po operaciji stare baletne poškodbe, se mi je ratalo zvrnit s kolesom na oljnem madežu in, like a pro, sem si strgala sprednjo križno vez v kolenu. Do konca. Tako da zadnjih nekaj tednov krevsljam okrog kot stara mama … ampak me je moj vedno dobro razpoloženi mož potolažil, da naj se ne sekiram, da ni frke, saj sem itak že poročena. ;) 
Anyway, ker skušam svoj nesrečni kolenček čim bolj šparat in ker mi je presedla moževa 'kuhinja' (pečena jajca, kuhana polenta ali kuhane hrenovke), se moram nafutrat sama, pri tem pa poskušam čim manj časa preživet na nogah zraven štedilnika. In tale juhica je idealen brzinski obrok za take primere.


Sestavine:
2 manjši rdeči čebuli
Za prst ingverja
Polovico sladkega krompirja
750g graha
3 stroki česna
Sol, poper
Žlica olivnega olja
2dl riževega mleka

Čas priprave: 15 min

Postopek:
1. Na olivnem olju prepražimo klasiko, čebulo in ingver – oba sta lahko narezana na hojladri, ker bomo juho zmiksali s paličnim mešalnikom. Vseeno so lahko koščki ingverja kar veliki, drugače jih mikser spregleda in se vsake nekaj žlic potem zgodi en mini-ingver surprise. 
2. Po nekaj minutah dodamo na koščke narezan sladek krompir, ki ga zaradi mene lahko tudi izpustite – jaz ga dodam zato, ker fino zgosti, pa še okus mi je všeč.
3. Dodamo ves grah, popražimo še kako minuto in zalijemo z vrelo vodo. Notri fliknemo še vse tri stroke česna, prerezane na pol. 
4. Posolimo in popopramo, potem pa pustimo cca 10 min, naj se juhica cmari.
5. Zalijemo z riževim (ali ovsenim) mlekom in zmiksamo s paličnim mešalnikom.
5. V bistvu zdajle iščem, če sem še kaj pozabila - ker drugače se mi zdi prav nemarno prelahko. Res simpel ko pasulj.

Današnji kuharski namig:
Menda zmrznjenega graha ne smeš fliknit v vrelo vodo, ker potem ne postane tako maslen, niti ga ne smeš solit že na začetku, da ga ne dehidriraš. Jaz sicer delam obe napaki, ker pač – time saving – in je vse yummy. Mogoče bi bilo pa še boljše, če bi te nasvete upoštevala.
Aja, sicer pa lahko na začetku, ko damo kuhat grah, dodamo čiiiisto malo sladkorja, ker menda poudari okus graha.

Dokazni material:
Prepražimo čebulo in ingver


Dodamo sladki krompir


Dodamo grah, česen, vodo in začimbe


Zmiksamo



No comments:

Post a Comment