Moja mama dela daleč najboljše pice na svetu in ravno
zato se je dolgo časa nisem lotila, potem pa je enkrat moževo dete po smučanju
izrazilo željo, da bi pico, pa sva se spravila packat. Preizkusila sem več
receptov, največkrat pa se lotim tegale – po liniji
najmanjšega odpora, ofkors. Zmečeš na kup, pustiš 15 minut in je.
(mesna pica)
(tunina pica)
Sestavine:
500g pirine moke
1 pecilni prašek
3-4dl mlačne vode
3 žlice olivnega olja
1-2 žlički soli
250ml paradižnikove omake
Že eno žlico olivnega olja
Ščepec origana
3-4 stroke seseckanega česna
Salame, siri, tune in zelenjava po želji, vegetarijanci si prilagodite nadev
Čas priprave: 2 min + 15 min čakanja + 5 min za razvaljat
+ 12 min peke. Recimo 35 min vse skupaj.
Postopek:
1. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in olivno
olje, postopoma dodajamo še vodo, da dobimo relativno povezano kepo testa – ki
na tej točki ni videtI preveč prepričljivo, ampak se bo v naslednjih 15 minutah
zares sprijela skupaj, obljubim.
2. Postavimo za 15 minut počivat in se lotimo priprave
mezge za pico.
Na olivnem olju pražimo naseckan česen, dokler ne zadiši
(če postane rjav, smo ga pobiksali in ga predolgo pustili na ognju), nato zalijemo s paradižnikovo mezgo. Po kakšni minuti dodamo še origano. Pustimo še nekaj minut
in odstavimo, da se ohladi.
3. Pekač obložimo s peki papirjem in testo razvaljamo na
čim tanjše (lahko uporabimo pomokan valjar, sama ga na robovih doštukam kar z
rokami).
4. Lotimo se najbolj zabavnega dela – nalaganja pice z
vsem živim!
Jaz sem naredila polovico pice z dalmatinskim zašinkom in
naribano gaudo, drugo polovico s Poli salamo in gaudo (ja, shoot me, še vedno
trdim, da je sveža sirova štručka s poli salamo vrhunec kulinarike, 'podriguša'
gor ali dol!), povrh sem dodala še nekaj sveže paprike.
Ker mi je ostalo še nekaj testa, pa sem naredila še eno
tunino pico z mocarelo - in se še enkrat naučila, da je mocarela NUJNA za na
vsako pico – ker jo naredi zelo sočno. Ker sem morala pač porabit še brstični
ohrovt, sem ga (sicer malo z rezervo) fliknila na pol pice in ugotovila, da sem
kulinarični genious, od zdaj naprej ga bom dala na vsako pico! #yuuuuuum
Današnji kuharski namig:
Če želite sočno pico, (note to self, dammit!) nujno
uporabite mocarelo! Če imate radi jajčka, pa 5 min, preden je pica končana,
nanjo ubijete še eno ali dve jajci.
Sicer pa se na pico zeloooo poda tudi narezana čebula –
jaz sem jo tokrat (na veliko žalost lačnega moža) pozabila.
Dokazni material:
Sestavine zmešamo v eni posodi
... da je zmes videt nekako takole.
Ko testo vzhaja, popražimo česen ...
... zalijemo s paradižnikovo omako in dodamo origano, cmarimo par minut.
Po 15 minutah je vzhajano testo že bolj prepričljivo.
Nekaj nadevov za pico - vegiji spustite salamce.
The fun part!
No comments:
Post a Comment