Pri buči na 101 način je naslednji na meniju bučni pire s
kostanjem. Enkrat sem nekje prebrala recept, nanj za tri leta pozabila, potem
pa mi je letos za božično večerjo manjkala ena priloga, moja mama in mož sta nora
na kostanj, na pultu je štrlela še ena buča - in evo, tako je nastala nova priloga.
Moram vnaprej opozorit, da je tole ena daleč najmanj
fotogeničnih jedi … ugotavljam pa tudi, da čeprav imam (klinc pa lažna
skromnost) res dober občutek za kuhanje (okus jedi), toliko bolj šepam na
estetskem področju pri videzu jedi … bog pomagaj, ne moreš met vsega.
Sestavine:
Ena velika rdeča čebula
Ena manjša hokaido buča (tokrat je bilo narezane cca
500g)
Kostanj (polovico do ¾ količine buče, danes 300g)
Sol, poper
Žlička timijana
Rezina masla, če radi hodite po robu :)
Čas priprave: 10-15 min
Postopek:
1. Vsak postopek na blogu začnem isto, pa bom še tega: seseckana
čebulo in ingver prepražimo na olivnem olju (če nam ga ni škoda, pa uporabimo
kar ghee, bo bolj maslen okus pireja)
2. V lonec fliknemo na manjše koščke narezano bučo in jo
nekaj minut pražimo, da karamelizira, potem dodamo kostanj. Aja, če zatožim
sama sebe, spet 'gulfam', kostanj je kupljen Sparov, že kuhan.
3. Čez cca 5 minut dodamo maaaaaaalo vode (ne utopit buče
in kostanja, ker drugače bo pire voden) in začimbe, pustimo še par minut
4. Lahko postrežemo že v taki obliki ali pa vzamemo v
roke mikser in jed spremenimo v pire, ki mu dodamo še rezino masla …. Mmmm,
simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
K bučnemu pireju s kostanjem hudo paše teletina z medom
in sezamom (teletino premažemo z gorčico, fliknemo na olivca, dodamo dve žlički
medu; ko so zrezki približno pečeni, po eni strani gosto posujemo s sezamom,
čez kakšno minuto zvišamo temperaturo na max in jih obrnemo, da se sezam
zapeče. Njam!
Dokazni material:
Obvezna čebula in ingver
Praženje koščkov buče
Dodamo kostanj
Zalijemo z MALO vode in dodamo začimbe ...
... dokler ni približno takega videza.
Kuhano jed spremenimo v pire.
No comments:
Post a Comment