… ali kako prepričati dete, ki protestira proti vsaki
zelenjavi, da jo vseeno (nevede, ofkors) pogoltne. Preverjeno uspešno, sploh po
smučanju so teli polpeti hit.
Kakorkoli, ker moje ubogo koleno še vedno štrajka, cel
dan pa tudi ne morem ležat – in itak so mi na fizioterapiji dali vaje, da moram
stat na tej nogi – sem se odločila, da bom pač ta čas stanja na jadni nogici
preživela v kuhinji med delanjem polpetov. Prijetno s koristnim, pa to.
Sestavine:
500g mletega mesa
En velik kos naribanega sira
Ena velika čebula
Dve jajci
Sol in poper
Če imate – Lidlove steak začimbe
Olivno olje
Ena srednje velika bučka
Čas priprave: 25 min
Postopek:
1. Najprej na olju prepražimo zelo na drobno narezano
čebulo, ki ji po nekaj minutah dodamo še česen, pustimo še minutko in odstavimo
ter ohladimo, da si potem med delanjem mase ne opečemo prstov.
2. V veliko skledo damo mešano mleto meso, dodamo nariban
sir, naribano bučko (note to self, dammit: nujno jo prej odcedimo, da ne bo spustila vode), ubijemo
na maso še dve jajčki in dodamo začimbe.
Če kdo želi, lahko doda še drobtinice, jaz jih vedno
pozabim kupit, ker mi nekako niso simpatične. Pomoje.
3. Zavihamo rokave in se do komolcev zakopljemo v maso,
da jo dodobra pregnetemo.
4. Iz mase naredimo polpetke, ki se ne bodo zelo
prepričljivo držali skupaj, ampak bo potem cvrtje naredilo svoje.
5. Zagrejemo olje in jih popečemo/ocvremo, cca 10 minut.
6. Postrežemo lahko z nekaj rezinami kisle zeljne glave,
čez katero pokapljamo deviško olivno olje in potresemo z nekaj ostre mlete
paprike. Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Danes sem radodarna in bosta kar dva. Prvi: ko bučko
naribate, jo dajte odcedit, drugače bo med cvrtjem spustila vodo in ne bo kul. Jaz
vedno pozabim in potem med pečenjem vedno kolnem. Pa še en hint za tiste, ki imate radi
prstane – dajte jih dol z rok, preden se zakopljete v maso. (Jaz to vem
zgolj teoretično. Mhm.)
Dokazni material
Čebulca in česen.
Začetek mase za polpete: meso s praženo čebulo in česnom. A če je česen zažgan? Mal. A nalašč? Niti ne.
V maso dodamo nariban sir ...
... naribano bučko, sol in poper + Lidlove 'the' steak začimbe ...
... in potem ubijemo v maso še dve jajčki.
Naredimo polpete ...
... in jih ocvremo.
Z obeh strani, ofkors.
No comments:
Post a Comment