Saturday, 22 February 2020

MESNI POLPETI Z BUČKAMI …


… ali kako prepričati dete, ki protestira proti vsaki zelenjavi, da jo vseeno (nevede, ofkors) pogoltne. Preverjeno uspešno, sploh po smučanju so teli polpeti hit.
Kakorkoli, ker moje ubogo koleno še vedno štrajka, cel dan pa tudi ne morem ležat – in itak so mi na fizioterapiji dali vaje, da moram stat na tej nogi – sem se odločila, da bom pač ta čas stanja na jadni nogici preživela v kuhinji med delanjem polpetov. Prijetno s koristnim, pa to. 


Sestavine:
500g mletega mesa
En velik kos naribanega sira
Ena velika čebula
Dve jajci
Sol in poper
Če imate – Lidlove steak začimbe
Olivno olje
Ena srednje velika bučka

Čas priprave: 25 min

Postopek:
1. Najprej na olju prepražimo zelo na drobno narezano čebulo, ki ji po nekaj minutah dodamo še česen, pustimo še minutko in odstavimo ter ohladimo, da si potem med delanjem mase ne opečemo prstov.
2. V veliko skledo damo mešano mleto meso, dodamo nariban sir, naribano bučko (note to self, dammit: nujno jo prej odcedimo, da ne bo spustila vode), ubijemo na maso še dve jajčki in dodamo začimbe.
Če kdo želi, lahko doda še drobtinice, jaz jih vedno pozabim kupit, ker mi nekako niso simpatične. Pomoje. 
3. Zavihamo rokave in se do komolcev zakopljemo v maso, da jo dodobra pregnetemo.
4. Iz mase naredimo polpetke, ki se ne bodo zelo prepričljivo držali skupaj, ampak bo potem cvrtje naredilo svoje.
5. Zagrejemo olje in jih popečemo/ocvremo, cca 10 minut.
6. Postrežemo lahko z nekaj rezinami kisle zeljne glave, čez katero pokapljamo deviško olivno olje in potresemo z nekaj ostre mlete paprike. Simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
Danes sem radodarna in bosta kar dva. Prvi: ko bučko naribate, jo dajte odcedit, drugače bo med cvrtjem spustila vodo in ne bo kul. Jaz vedno pozabim in potem med pečenjem vedno kolnem. Pa še en hint za tiste, ki imate radi prstane – dajte jih dol z rok, preden se zakopljete v maso. (Jaz to vem zgolj teoretično. Mhm.)

Dokazni material

Čebulca in česen.


Začetek mase za polpete: meso s praženo čebulo in česnom. A če je česen zažgan? Mal. A nalašč? Niti ne. 


V maso dodamo nariban sir ... 


... naribano bučko, sol in poper + Lidlove 'the' steak začimbe  ... 



... in potem ubijemo v maso še dve jajčki.



Naredimo polpete ...



... in jih ocvremo. 



Z obeh strani, ofkors. 



No comments:

Post a Comment