Od vedno so me zanimala zelišča, domači zvarki in arcnije
vseh vrst, in čeprav nikdar nisem postala teta Pehta, 'veštica' v meni ne da
miru, zato vsake toliko nekaj sčaram v kuhinji. Današnji recept sicer ni moja lastna pogruntavščina, je pa tale
zvarek že nekaj zim najin stalni spremljevalec – če ga le ne bi pozabila redno jemat
(tako, kot sva recimo za en projekt kupila Bilobil za boljši spomin – pa sva ga potem pozabila
jemat. Same same but different!)
Sestavine:
Nekaj korenin ingverja, naribanega čim bolj na drobno
3-6 velikih žlic medu
1 stisnjena limona
3 žličke cimeta
Čas priprave: 10 min
Postopek:
1. Najbolj mučeniški del tega recepta je lupljenje
ingverja – sploh, če imaš tistega malega, s kupom enih malih štrcljev. Torej,
olupimo in potem naribamo na čim manjše delčke in damo v kozarec.
2. Zalijemo s sokom ene limone (po želji lahko tudi več, bo pač malo bolj tekoče).
3. Dodamo cimet.
4. Začnemo dodajat med in sproti mešamo, da dobimo želeno
gostoto. Nekateri imajo raje bolj kompaktnega, drugi bolj tekočega. Tale
današnji je nekje vmes.
In tako je, simpel ko pasulj, domači sirup narejen! Vsako
jutro, lahko pa tudi 2x dnevno 1 jedilno žlico sirupa in bomo zdravi kot dren,
menda pa tudi lažji za kak dekagram ali dva.
Današnji kuharski namig:
Če imate doma bolj strjen med, ga postavite v kozico z
vročo vodo, da se počasi utekočini. Voda naj ne bo vrela, ker bomo uničili
zdravilne sestavine medu – vsaj tako me je naučil moj čebelarski tast. Ker v resnici nimam pojma o medu, mu za vsak
slučaj verjamem.
Dokazni material:
Sestavine
Nariban ingver
No comments:
Post a Comment