Thursday, 13 February 2020

SIRUP IZ INGVERJA, MEDU IN LIMONE


Od vedno so me zanimala zelišča, domači zvarki in arcnije vseh vrst, in čeprav nikdar nisem postala teta Pehta, 'veštica' v meni ne da miru, zato vsake toliko nekaj sčaram v kuhinji. Današnji recept sicer ni moja lastna pogruntavščina, je pa tale zvarek že nekaj zim najin stalni spremljevalec – če ga le ne bi pozabila redno jemat (tako, kot sva recimo za en projekt kupila Bilobil za boljši spomin – pa sva ga potem pozabila jemat. Same same but different!)


Sestavine:
Nekaj korenin ingverja, naribanega čim bolj na drobno
3-6 velikih žlic medu
1 stisnjena limona
3 žličke cimeta

Čas priprave: 10 min

Postopek:
1. Najbolj mučeniški del tega recepta je lupljenje ingverja – sploh, če imaš tistega malega, s kupom enih malih štrcljev. Torej, olupimo in potem naribamo na čim manjše delčke in damo v kozarec.
2. Zalijemo s sokom ene limone (po želji lahko tudi več, bo pač malo bolj tekoče).
3. Dodamo cimet.
4. Začnemo dodajat med in sproti mešamo, da dobimo želeno gostoto. Nekateri imajo raje bolj kompaktnega, drugi bolj tekočega. Tale današnji je nekje vmes.
In tako je, simpel ko pasulj, domači sirup narejen! Vsako jutro, lahko pa tudi 2x dnevno 1 jedilno žlico sirupa in bomo zdravi kot dren, menda pa tudi lažji za kak dekagram ali dva.

Današnji kuharski namig:
Če imate doma bolj strjen med, ga postavite v kozico z vročo vodo, da se počasi utekočini. Voda naj ne bo vrela, ker bomo uničili zdravilne sestavine medu – vsaj tako me je naučil moj čebelarski tast. Ker v resnici nimam pojma o medu, mu za vsak slučaj verjamem.

Dokazni material:

Sestavine

Med vmes postavimo v kozico z vročo vodo, da postane tekoč


Nariban ingver

No comments:

Post a Comment