Saturday, 18 January 2020

BUČA Z MLETIM MESOM


Po snemanju enega kmečkega šova v Prekmurju sem od enega člana ekipe v dar dobila dve ogromni (in z 'ogromni' mislim, da je bila ena od njiju daljša od pol metra) buči. Naslednji dan sem preživela v kuhinji med lupljenjem, seckanjem, blanširanjem, kuhanjem bučne marmelade in zamrzovanjem buče … in v obupu (sicer zelo tiho in v brado) zelo grdo govorila. Buča se mi je za nekaj sezon zamerila, ker pač, en dan do komolcev v buči me je rahlo travmatiziral.
Zdaj, ko sem odrasla in sem to prebolela (in sem se naučila, da je treba kupovat majhne buče), jo obožujem v vseh oblikah – tokratni recept pa sem prvič poskusila pri prijateljici Lari, sicer odlični maskerki in so-ustanoviteljici MuHair (ki sem ji zaupala tudi na najin poročni dan, tako masko kot frizuro, in oh, hvala bogu! Lara zna in kuhat in ličit!). Enjoy!


Sestavine:
- 500g mletega mesa (midva imava najraje bio govejega)
- Hokaido buča
- Nariban sir (gouda)
- Ena velika rdeča čebula
- Za dva prsta ingverja
- 3-4 stroke česna
- Dve žlici olivnega olja
- Sol, poper
- Kumina, mlet česen, muškatni orešček, timijan

Čas priprave: 1 ura 10 min

Postopek:
1. Na olivcu prepražimo naseckano čebulo in ingver, po kaki minuti dodamo česen, nato dodamo zmleto meso in ga nekaj minut pražimo, da zakrkne
2. Med praženjem mesa zrihtamo bučo: prerežemo jo na pol, je NE lupimo, notranjost izdolbemo, ne pozabimo odrezat zgornjega dela buče, ki bo služil kot pokrovček.
Also, pečico vključimo na 200 stopinj.
3. Izdolbeno bučo nadevamo s prepraženim in začinjenim mletim mesom, pokrijemo z 'bučnim pokrovčkom', postavimo na pekač (ker se mi ga ne da čistit, bučo podložim s folijo, v katero so naše mame v otroštvu zavijale bele žemlje s Poli salamo - vedno se spomnim na to!) in vtaknemo v pečico.
Zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo cca 1 uro.
4. 10 min pred koncem pečenja pekač vzamemo iz pečice, po vrhu potresemo sir in fliknemo nazaj še za cca 10 min.
5. Postrežemo in si obliznemo vse prste. Čeprav nam vzame eno uro, je zares simpel ko pasulj.

Današnji kuharski namig:
Iz buče lahko naredimo tudi zelo okusno marmelado, sama sem iz tistih podarjenih buč velikank naredila eno rundo buča-jabolko in eno rundo buča-pomaranča. Njamsi!
Mimogrede, če želite vegi različico, mleto meso zamenjajte z rdečo lečo. 

Dokazni material:
Prepražimo čebulo, ingver in česen


Dodamo meso in ga pražimo ... 


... dokler ni približno takole.


Izdolbeno bučo nadevamo ... 


... jo pripravimo za peko ... 


... in jo potem zbašemo v pečico. Pečemo 1 uro na 180 stopinj. 


Zadnjih 10 min dodamo še sir ... 


... in po eni uri v pečici mora biti buča taka.



No comments:

Post a Comment