Ker že nekaj let pridno vsaj 5x tedensko zjutraj švicam
in telovadim, sem potem lačna kot volk – in ker se mi potem VEDNO mudi v službo,
vseeno pa bi rada pojedla nekaj kolikor toliko zdravega, sem do zdaj naredila že mini doktorat iz zdravih
zajtrkov. Tule je prvi.
Večino časa se mi ne da filozofirat po kuhinji, zato si
pogosto pripravim umešana orientalska jajčka s skledo solate. Narejena so hitro in nimajo veliko kalorij, dajo pa dovolj energetske zaloge, da nisem lačna
do kosila. Ali pa vsaj, dokler v službi ne zavoham prvega rogljička. Ampak o (ne)obstoječi
železni volji kdaj drugič. :)
Sestavine:
1. Za jajčka
- Ščepec soli
- Ščepec začimbe ras-el-hanout (dobite jo v specializiranih
trgovinah z začimbami, pred kratkim pa so jo ponujali tudi v Lidlu)
- Zraven noro paše še domači kajmak
2. Za solato:
- Skleda zelene solate (jaz imam rada Živo, ki dolgo časa v
hladilniku ostane – well, živa :) )
- Nekaj redkvic (naseckanih na kolobarje)
- Nadzemna kolerabica (naribana)
- Polovica avokada (naseckanega)
- Olivno olje in balzamični kis
- Posip doma prepraženih semen (sama vsake kvatre naredim mešanico prepraženih sončničnih, bučnih in sezamovih semen)
- Po želji lahko dodate tudi česen, jaz se ga med delovnimi
dnevi v vsesplošni blagor izogibam in poljubno zelenjavo, ki jo imate v
hladilniku
Čas priprave: par minut za jajčka, par minut za solato
Postopek:
1. Jajca ubijemo v skledo, posolimo in dodamo ras el
hanout ter dobro zmešamo/stepemo z vilico
2. Na ponev špricnemo malo olivnega olja v spreju (ja,
ker kao pazimo, tudi z dobrim starim olivnim oljem iz flaše ne bo nič narobe)
3. Vlijemo umešana jajčka in jih pajsamo gorindol po
ponvi do želene zapečenosti (jaz imam raje bolj zapečena, ker od surovih jajc
dobim heebie-jeebies)
4. Vmes naredimo solato, zmešamo notri vso zelenjavo in
začinimo
5. Jajca serviramo na krožnik, dodamo žlico mladega
kajmaka (nimam valjda džabe moža iz Srbije!) in serviramo oboje.
Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Če vam dol visi za kalorije, si jajca raje kot na sledeh
olivnega šprica naredite na gheeju, so božanska!
Dokazni material:
Umešana jajčka in ras el hanout
Višja kuharska umetnost umešanih jajčk
No comments:
Post a Comment