Kisla repa je še ena od jedi iz mojega otroštva in prav
živo se spomnim, kako smo družinsko ob sobotah hodili na trg in sva z bratom
dobila vsak svojo vrečko kislega zelja ali kisle repe. To je bila tudi ena od
prvih otroških dilem – si zapacat rokavice ali jest iz vrečke z golimi rokami,
dokler ne čutiš več prstov :)
Kisla repa, pogosto zabeljena z ocvirki, ni kar tako zimska jed, je namreč
bogata z vitaminom C in s probiotiki ... ceno za to pa pač plačaš v obliki
prebave po obroku. Kdor želi, jo lahko nariba in kisa tudi sam doma.
Sestavine:
1 kg kisle repe
1 čebula
2-3 stroke česna
2-3 lovorjevi listi
Malček kumine
Sol, poper
Domači ocvirki
Čas priprave: 35 min
Postopek:
1. Če si ne želimo preveč kisle repe, jo najprej operemo
(jaz je ne, ker v življenju še nisem naletela na jed, ki bi mi bila prekisla -
sem pač ena od ljudi, ki lahko živijo od kislih kumaric in ki vedno popijejo
kis, ki ostane za solato).
2. Kakorkoli, nadaljnji postopek je as simple as it gets:
flikneš v lonec, zaliješ z vodo, posoliš in popopraš, dodaš nekaj lovorovih listov
in 2-3 olupljene cele stroke česna, potem pa naslednjih 30 minut ne tikaš (ves
čas pa naj malo vre).
3. Nekatere naše babice so zadnjih 10 minut dodajale 'zapržko' iz moke, jaz se ji kot vedno izogibam, ker mi naredi štalo v želodcu. Namesto tega zadnjih 10 min na olivcu prepražim nasekljano čebulo in ko je repa kuhana, jo odcedim in potem na hitrico prepražim na čebuli.
3. Nekatere naše babice so zadnjih 10 minut dodajale 'zapržko' iz moke, jaz se ji kot vedno izogibam, ker mi naredi štalo v želodcu. Namesto tega zadnjih 10 min na olivcu prepražim nasekljano čebulo in ko je repa kuhana, jo odcedim in potem na hitrico prepražim na čebuli.
4. Že vmes v ločeni kozici prepražimo ocvirke (čeprav ob tem
najbrž moje žile cvilijo, naj malo oladim, ampak domači ocvirki v masti so pač 'the
shit'). Kuhano repo zmešamo z ocvirki, serviramo skupaj s kranjsko klobaso/pečenico/krvavico
in matevžem - in se poskusimo ne prenajest.
Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Repa zna, kot recimo kislo zelje in fižol, sploh pa v
kombinaciji z matevžem, fino napenjat. Zato ji med kuhanjem dodamo kumino in
lovorov list, ki ga zmanjšata; pomagalo bo, če med prehranjevanjem zaužijemo
dovolj tekočine in repo dobro zgrizemo; lahko pa si pomagamo tudi z jogurtom,
ki mu dodamo timijan in sol.
Dokazni material:
Repo damo kuhat skupaj s česnom in začimbami
Vmes prepražimo ocvirke
Odcejeno kuhano repo prepražimo na čebuli
Zabelimo z ocvirki
No comments:
Post a Comment