Sunday, 12 January 2020

KISLA REPA


Kisla repa je še ena od jedi iz mojega otroštva in prav živo se spomnim, kako smo družinsko ob sobotah hodili na trg in sva z bratom dobila vsak svojo vrečko kislega zelja ali kisle repe. To je bila tudi ena od prvih otroških dilem – si zapacat rokavice ali jest iz vrečke z golimi rokami, dokler ne čutiš več prstov :) 
Kisla repa, pogosto zabeljena z ocvirki, ni kar tako zimska jed, je namreč bogata z vitaminom C in s probiotiki ... ceno za to pa pač plačaš v obliki prebave po obroku. Kdor želi, jo lahko nariba in kisa tudi sam doma.


Sestavine:
1 kg kisle repe
1 čebula
2-3 stroke česna
2-3 lovorjevi listi
Malček kumine
Sol, poper
Domači ocvirki

Čas priprave: 35 min

Postopek:
1. Če si ne želimo preveč kisle repe, jo najprej operemo (jaz je ne, ker v življenju še nisem naletela na jed, ki bi mi bila prekisla - sem pač ena od ljudi, ki lahko živijo od kislih kumaric in ki vedno popijejo kis, ki ostane za solato).
2. Kakorkoli, nadaljnji postopek je as simple as it gets: flikneš v lonec, zaliješ z vodo, posoliš in popopraš, dodaš nekaj lovorovih listov in 2-3 olupljene cele stroke česna, potem pa naslednjih 30 minut ne tikaš (ves čas pa naj malo vre). 
3. Nekatere naše babice so zadnjih 10 minut dodajale 'zapržko' iz moke, jaz se ji kot vedno izogibam, ker mi naredi štalo v želodcu. Namesto tega zadnjih 10 min na olivcu prepražim nasekljano čebulo in ko je repa kuhana, jo odcedim in potem na hitrico prepražim na čebuli.
4. Že vmes v ločeni kozici prepražimo ocvirke (čeprav ob tem najbrž moje žile cvilijo, naj malo oladim, ampak domači ocvirki v masti so pač 'the shit'). Kuhano repo zmešamo z ocvirki, serviramo skupaj s kranjsko klobaso/pečenico/krvavico in matevžem - in se poskusimo ne prenajest.
Simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
Repa zna, kot recimo kislo zelje in fižol, sploh pa v kombinaciji z matevžem, fino napenjat. Zato ji med kuhanjem dodamo kumino in lovorov list, ki ga zmanjšata; pomagalo bo, če med prehranjevanjem zaužijemo dovolj tekočine in repo dobro zgrizemo; lahko pa si pomagamo tudi z jogurtom, ki mu dodamo timijan in sol.

Dokazni material:

Repo damo kuhat skupaj s česnom in začimbami



Vmes prepražimo ocvirke




Odcejeno kuhano repo prepražimo na čebuli



Zabelimo z ocvirki



No comments:

Post a Comment