Tuesday, 14 January 2020

MATEVŽ


Matevža sem imela od vedno rada, v enega sem bila v osnovni šoli zaljubljena, pa tudi jed sem oboževala. Še danes me spomni na smučarske vikende, kjer je bil matevž ena taka svetla točka (sem pač hči odličnega smučarja in tudi smučarskega vaditelja, pa hkrati brez kančka talenta za ta šport - in moj najljubši del smučanja je bil odmor).
Matevž, ki mu pravijo tudi krompirjev mož, je jed iz speštanega krompirja in fižola, pred pirejem pa prednjači z veliko večjo vsebnostjo beljakovin in je hkrati tudi vegi & vegan friendly, če vanj ne tlačimo ocvirkov.


Sestavine:
4 krompirji
Ena konzerva rjavega fižola (ja, 'gulfam', sicer se surov fižol čez noč namoči v vodi)
Sol, poper
Po želji mleko ali smetana za kuhanje, lahko tudi malo masla

Čas priprave: 20 min

Postopek:
1. V osoljeni vodi skuhamo na koščke nasekljan krompir, ki mu zadnjih 5 minut dodamo rjav fižol (to velja za goljufivce, kot sem sama; če se stvari lotite 'po propisima', se fižol čez noč namoči in nato 2 uri kuha). V obeh primerih nato fižol zmešamo s kuhanim krompirjem. Tazaresen belokranjski matevž ima, vsaj na mojem zemljevidu, rjavkast videz – če pa radi hodite po robu, lahko uporabite tudi bel fižol in bo matevž na koncu videt bolj kot pire krompir.
2. Vse skupaj nato pretlačimo, dodatno solimo po okusu in po potrebi; če je presuh, dodamo malo vročega mleka, ali celo – oh blasphemy, kuharski bog me bo s strelo – malo smetane za kuhanje. Njamsi & simpel ko pasulj!

Današnji kuharski namig:
Fižol je še eno od čudovitih jedil, ki rado napenja (sploh v kombinaciji s kakšno repo ali zeljem). Če ga surovega čez noč namočimo v vodi in mu dodamo nekaj sode bikarbone, bo gotovo manj napenjal; malo zaradi sode, malo pa zato, ker med namakanjem izloči zloglasna fitinska kislina.

Dokazni material:
Skuhamo krompir in fižol


Pretlačimo



Postrežemo z repo in pečenico ali klobaso



No comments:

Post a Comment