Saturday, 4 January 2020

KORUZNA JUHA S SIROM


Ko sem bila mula, so bile zelo popularne knjige Kurja juhica za dušico. Ampak kurje juhice nimajo ZA BUREK proti tokratni koruzni juhi, ki mimogrede izvira iz Mehike. In čeprav reva boga ni med najbolj estetsko dovršenimi juhicami, se še kako odkupi z okusom.


Sestavine:
-          800g sladke koruze (kuhane), jaz goljufam kar s konzervo (oz. v današnjem primeru z dvema)
-          1 srednje velika čebula
-          Olivno olje
-          Žlička soli
-          En paradižnik ali ¾ rdeče paprike
-          Nariban sir, sama sem uporabila gaudo
-          Po želji lahko, ko je juha že kuhana, dodamo tudi kanček paradižnikove mezge in poper

Čas priprave: cca 20min

Postopek:
1. Na olivnem olju prepražimo naseckano čebulo.
2.  Po nekaj minutah dodamo še paradižnik ali papriko (ker nisem ljubiteljica paradižnika, se po navadi ven zvlečem kar z rdečo papriko) in še nekaj minut pražimo
3. V lonec stresemo koruzo, dodamo 'od oka' dva kozarca vode in posolimo
4.  Kuhamo cca 10-15 minut; vmes naribamo sir
5. Koruzno juho s paličnim mešalnikom dobro zmešamo, da nam pod zobmi ne bo ostalo zrnje koruze.
Ne pozabit paličnega mešalca vtaknit dovolj globoko v lonec - sama sem si že kdaj skoraj staknila uč in okrasila kuhinjo z vrelo juho. No good.
6. Če želimo, na tej točki dodamo še kanček paradižnikove mezge in poper. Jaz se temu izogibam, ker se mi zdi, da uniči ta originalni okus juhice. Ampak kakor vašim brbončicam paše.
7. Preden serviramo, v juho naribamo veliko in še malo sira, pustimo še kako minuto, da se fino razpaca in postrežemo
8. Voila! Simpel ko pasulj!

Pa še današnji namig:
Če kdaj niste zadovoljni s skuhano rečjo in se vam zdi presladka, okus popravite z limoninim ali limetinim sokom. V današnjem primeru: toplo odsvetujem.  

Dokazni material:

Na čebuli prepražimo paradižnik in papriko


Prepražimo koruzo


Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo in vanjo nasujemo še sir


No comments:

Post a Comment