Vonj domačega pečenega kruha zame od vedno pomeni vonj
'po domu'; za mojega moža pa ima kruh še poseben pomen. Ne glede na to, kako
obložena je najina jedilna miza, če bo na njej manjkal kruh, se bo nesrečno in
potihem spraševal: »a gde je leb??«.
Zato, da je vedno dovolj 'leba', pri naju vsake nekaj dni
zadiši po zdravem in svežem pirinem kruhcu. Da je volk sit in žena zadovoljna.
Sestavine:
400 g pirine moke (ali 300g pirine in 100g ajdove)
Pest ovsenih kosmičev
Pest lanenih semen
¾ vrečke vinskega kamna
Žlička ali dve soli
Za noževo konico sode bikarbone
3 jedilne žlice olivnega olja
2dl riževega mleka + 2dl mlačne vode
Čas priprave:
max 5 minut, da vse vržeš na kup + prenočevanje v hladilniku + 1h peke na vnaprej ogreti pečici (200 stopinj)
Postopek:
0. Pečico damo gret na 200 stopinj
1. V posodi zmešamo vse sestavine.
2. Pretresemo v pekač (jaz uporabi silikonskega, je
najlažje za čistit)
3. Lahko ga kako uro pustimo na sobni temperaturi,
pokritega s krpo; lahko pa ga kar takoj vtaknemo v hladilnik vsaj za nekaj ur,
najboljši je, če v njem kar prespi
4. Pred peko naredimo vanj nekaj zarez, da nam ne bo med
pečenjem lezel po svoje
5. Pečemo 1 uro na 200 stopinj.
Simpel ko pasulj!
Današnji kuharski namig:
Zmes pretresemo v pekač, v katerem bo kruh na hladnem počival
čez noč; posode, v kateri smo zmešali sestavine, pa NIKAR ne pomijemo z gobico,
ker jo lahko samo še zabrišemo v smeti – rajši namočimo za nekaj minut in
spacano testo s sten posode odstranimo s papirnato brisačko, ali, še bolj eko, kar
z roko. Dokazni material:
Vse sestavine zmešamo v posodi:
Ko odstoji čez noč v hladilniku, naredimo v bodoči kruh še nekaj zarez:
Pečemo 1 uro na 200 stopinjah:
Vinski kamen - kakav je hemijski sastav? Ima li neko drugo ime? 😘
ReplyDeleteAu sori, tek sad vidim komentar!
ReplyDeleteVinki kamen bi bio ovo: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/1031583/bio-pecilni-prasek-biotop-20-g
Pod sastojci piše, da je unutra: bio kukuruzni škrob, čisti vinski kamen, soda bikarbona.
A jedan drugi koji imam (Gorimpex) piše da ima isto kukuruzni škrob, natrijev hidrogen karbonat i kalijev tartat.
nadam se da sam barem malo pomogla :)
<3
Ena ura je preveč za ta kruh. Dovolj je že 45 minut
ReplyDelete