Pri nas doma vampirjev ni na spregled, ker je česen vsak
dan na meniju. Ampak (v vsesplošno dobro) šele, ko oddelava vse nujne in manj
nujne socialne stike. In ker je česen tudi naravni antibiotik, je sploh pogosto
na sporedu in v loncu pozimi. Krožnik fine česnove juhice pogreje dušo in je
res, ampak res simpel za naredit. 10-15 min pa fertik!
Sestavine:
- En cel grozd česna (pa še kak strok ekstra ne bo škodil,
če se vam da lupit)
- Ena majhna čebula
- Za prst ingverja
- Olivno olje
- En sladki krompir
- Sol, poper
- Muškatni orešček
- Res en hint kumine
- Drobnjak
- Po želji še malo smetane za kuhanje ali zdenka sirček
(ampak, kakopak, estra kalorije), lahko pa tudi malo mleka (riževo gre
preverjeno skozi brez posledic)
Čas priprave: 15min
Postopek:
1. Čeprav bi marsikdo pripomnil, da čebula nima kaj iskat v
česnovi juhi, jaz brez nje preprosto ne morem. Niti štedilnika ne znam prižgat
brez čebule in ingverja. Sorry not sorry.
In tako lepo na olivnem olju prepražimo čebulico in
ingver, ki naj bo seseckan na drobno, da ga rezila mešalnika spregledajo in
bodo ostali mini koščki, ki na koncu dajo tak fin spicy okus.
2. Potem dodamo brdo česna, nasekljanega na kocke seveda, po
kakšni minuti pa dodamo še nasekljan krompir, ki bo juhico zgostil (ne vem za
vas, ampak zelo nerada gostim juhe z moko, mi ne naredi dobro v želodcu). V
današnjem primeru je bil to sladki krompir, ki sicer da super okus, ampak tudi
oranžno barvo, ki je v česnovi juhici raje ne bi imela. Ampak, 'jebiga je pola
zdravlja', kot pravi moj mož - pač ne moreš imet vsega.
3. Čorbico posoliš, popopraš, dodaš eno mini sled kumine ter
malo muškatnega oreščka in pustiš, da se cmari cca 10 min.
4. Zmiksaš (note to self: paziš, da (spet) ne posvinjaš sebe
ali kuhinje), okrasiš s peteršiljem ali drobjakom in postrežeš.
Simpel ko pasulj!
Današnji namig:
Ok, pustimo to, kako se strok česna z lahkoto stre, če
nanj pritisnemo z ležečo stranjo noža (pa pustimo še to, kako fino se človek
lahko ureže, če ima sveže nabrušen nož in mu ta zdrsne, ajsa); mene vsakič, ko
pripravljam česnove stvari, zmoti ta značilen vonj, ki ostane na prstih. Še
naslednji dan ga voham! No in lastne empirične raziskave so pokazale, da gre vonj
najhitreje dol z limoninim/limetnimi sokom, pomagata pa tudi soda bikarbona in
kis in celo drgnjenje rok z mleto kavo.
Dokazni material:
Na olivcu prepražimo čebulo in ingver, dodamo česen
Dodamo sladek krompir
Zalijemo z vodo in dodamo začimbe. Voila!
No comments:
Post a Comment