V moji kuhinji skoraj ne mine dan brez curryja (pa čebule in ingverja in česna tudi ne). Pozimi pa težko mine tudi en teden brez vsaj ene buče. In bučne juhe. Samo iz bučne juhe bi lahko objavila ziher še 5 receptov (npr. čista bučna juha z muškatnim oreščkom, pa s korenčkom brez začimb, pa s sladkim krompirjem, pa s sladko smetano za kuhanje … ima se, može se!).
Tale recept za bučni potaž pa je v bistvu posledica moje
lenobe. Včasih pridem domov po službi lačna kot volk, ampak preveč sesuta za kakršnokoli
kuharsko meditacijo in takrat je bučna juha super rešitev – dovolj gosta, da
nasiti in brzinsko & simpel pripravljena. Pa še vedno dovolj eksotična, da
zadosti mojemu notranjemu perfekcionistu.
#BučoVVsakoSlovenskoGospodinjstvo
Sestavine (za 2 osebi):
- 1 velika rdeča čebula
- Za dva prsta ingverja
- Manjša hokaido buča
- 1-2 korenčka
- Olivno olje
- Ščepec zmlete limonske trave
- Dve žlički curryja
- Sol po okusu
Čas priprave: 15min
Postopek:
1. Na olivnem olju prepražimo čebulo in ingver, oboje
narezano bolj na hojladri (ni potrebe po kirurški natančnosti, saj bo na koncu
mikser vse porihtal) – ingver bo dal juhi značilen spicy okus, saj rad zapeče na jeziku
2. Na kratko prepražimo še na koščke narezano bučo in
korenček (cca 2 minuti)
3. Vse skupaj zalijemo z vročo vodo, posolimo in dodamo
curry ter limonsko travo
4. Ko je po 10 minutah čorbica kuhana, jo s pomočjo
mikserja spremenimo v gosto juho oz. potaž
5. Serviramo na krožnik, pokapljamo z bučnim oljem, lahko
še potresemo z bučnimi semeni – in, voila, simpel ko pasulj bučna juhica je
nared.
Današnji kuharski namig:
Pri večjih količinah juhe se mi v resnici ne da lupit in seckat toliko buč – zato goljufam in dam zraven sladek krompir ali dva.
Sicer pa v bučno juhico hudo paše tudi malo smetane za
kuhanje pred serviranjem.
Dokazni material:
Prepražimo čebulo in ingver na olivnem olju
Prepražimo še bučo, narezano na koščke ...
... jo zalijemo z vodo in dodamo začimbe.
No comments:
Post a Comment