Saturday, 18 January 2020

GRAHOV PIRE


Čeprav bi si z veseljem prilastila zasluge za tale recept, moram po pravici povedat, da sem ga prvič poskusila pri sestrični, ki je sicer daleč najboljša kuharica v naši familiji; recept za grahov pire je pravzaprav božična improvizacija njene hčerke Lane; današnji recept pa je posledica tega, da sem očitno že v letih, imam slab spomin in sem ga po sili razmer priredila po svoje.

Mimogrede pa še ena zanimivost - grah ima toliko vitamina C kot dve celi jabolki! Torej, pest graha na dan odžene zdravnika stran? Danes v obliki grahovega pireja.



Sestavine:
- 500g graha
- 1 srednje velika čebula
- 3 stroki česna
(začuda nič ingverja)
- Dve žlici olivnega olja
- Ovseno ali riževo mleko
- Maslo
- Limonin sok
- Sol, poper
- Trohica kajenskega popra

Čas priprave: 10-15 min

Postopek:
1. Na olivnem olju prepražimo naseckano čebulo, ki ji čez kako minuto dodamo še naseckan česen (ker bomo na koncu vse skupaj zmiksali, ni treba, da se gremo mikro seckanje).
2. Dodamo grah, ki ga najprej na brzino prepražimo in nato zalijemo z ovsenim ali riževim mlekom (zelo skopo, bomo sproti dodajali, ko povre; kdor želi, pa seveda lahko uporabi tudi navadno mleko)
3. Dodamo sol in poper ter res trohico kajenskega popra, samo za okus
4. Ko je grah kuhan, ga s paličnim mešalnikom spremenimo v pire. Mislim, lahko ga tudi tlačite skozi sito (kot smo to počele reporterke na prvi sezoni šova Gostilna išče šefa, ker smo to videle pri tekmovalcih), lahko ga stlačite s pomočjo tlačilke za pire (če imate voljo, dovolj vzdržljive bicepse in, last but not least, tlačilko z dovolj majhnimi luknjicami)
5. Dodamo malo limoninega soka in eno debelo rezino masla ('od oka' recimo za kak prst ali dva debelo rezino), palični mešalnik naj še nekajkrat naredi 'bzzz' in, voila, grahov pire je narejen. Simpel ko grašak!

Današnji kuharski namig:
Manj vode, kot je uporabimo pri kuhanju graha, manj vitamina C bo ta izgubil; če pa ga kuhamo skupaj s čebulo in cimetom, bomo menda ustvarili močan afrodiziak.

Dokazni material:

Prepražimo čebulo in nato česen


Dodamo grah (v preveliki vnemi pozabila fotkat ta korak), zalijemo z mlekom in dodamo začimbe


Zmiksamo



Na koncu dodamo še limonin sok in maslo



No comments:

Post a Comment