Čeprav bi si z veseljem prilastila zasluge za tale
recept, moram po pravici povedat, da sem ga prvič poskusila pri sestrični, ki
je sicer daleč najboljša kuharica v naši familiji; recept za grahov pire je
pravzaprav božična improvizacija njene hčerke Lane; današnji recept pa je posledica tega, da sem očitno že v letih, imam slab spomin in sem ga po sili razmer priredila po svoje.
Mimogrede pa še ena zanimivost - grah ima toliko
vitamina C kot dve celi jabolki! Torej, pest graha na dan odžene zdravnika stran?
Danes v obliki grahovega pireja.
Sestavine:
- 500g graha
- 1 srednje velika čebula
- 3 stroki česna
(začuda nič ingverja)
- Dve žlici olivnega olja
- Ovseno ali riževo mleko
- Maslo
- Limonin sok
- Sol, poper
- Trohica kajenskega popra
Čas priprave: 10-15 min
Postopek:
1. Na olivnem olju prepražimo naseckano čebulo, ki ji čez
kako minuto dodamo še naseckan česen (ker bomo na koncu vse skupaj zmiksali, ni
treba, da se gremo mikro seckanje).
2. Dodamo grah, ki ga najprej na brzino prepražimo in
nato zalijemo z ovsenim ali riževim mlekom (zelo skopo, bomo sproti dodajali, ko
povre; kdor želi, pa seveda lahko uporabi tudi navadno mleko)
3. Dodamo sol in poper ter res trohico kajenskega popra,
samo za okus
4. Ko je grah kuhan, ga s paličnim mešalnikom spremenimo
v pire. Mislim, lahko ga tudi tlačite skozi sito (kot smo to počele reporterke
na prvi sezoni šova Gostilna išče šefa, ker smo to videle pri tekmovalcih),
lahko ga stlačite s pomočjo tlačilke za pire (če imate voljo, dovolj vzdržljive
bicepse in, last but not least, tlačilko z dovolj majhnimi luknjicami)
5. Dodamo malo limoninega soka in eno debelo rezino masla
('od oka' recimo za kak prst ali dva debelo rezino), palični mešalnik naj še
nekajkrat naredi 'bzzz' in, voila, grahov pire je narejen. Simpel ko grašak!
Današnji kuharski namig:
Manj vode, kot je uporabimo pri kuhanju graha, manj
vitamina C bo ta izgubil; če pa ga kuhamo skupaj s čebulo in cimetom, bomo
menda ustvarili močan afrodiziak.
Dokazni material:
Prepražimo čebulo in nato česen
Dodamo grah (v preveliki vnemi pozabila fotkat ta korak),
zalijemo z mlekom in dodamo začimbe
Zmiksamo
Na koncu dodamo še limonin sok in maslo
No comments:
Post a Comment